FinD - Novice - Leta 2036 skoraj osem milijard letalskih potnikov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.3.2018

Leta 2036 skoraj osem milijard letalskih potnikov

Dunaj, 10. marca (STA) - Vse več ljudi potuje z letalom. Lani je letelo 4,1 milijarde potnikov, letos naj bi jih bilo 4,3 milijarde, leta 2036 pa 7,8 milijarde, napoveduje mreža Aviation Safety Network. Dnevno je bilo lani v zraku 11,2 milijona ljudi, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Približno četrtina letalskega prometa se je lani odvila na območju Evrope, še nadaljnja četrtina v Severni Ameriki. Z okoli tretjino potnikov je sicer največji trg azijsko-tihomorska regija.

V Evropi so dnevno zabeležili okoli 27.000 poletov, okoli milijarda potnikov je na stari celini vzletela ali pristala.

Med evropskimi letališči je lani prednjačilo londonsko letališče Heathrow (78 milijonov potnikov), sledili so pariško Charles de Gaulle (69,5 milijona) Amsterdam (68,5 milijona), Frankfurt (64,5 milijona) in istanbulsko letališče Atatürk (63,7 milijona).

Največje letalske družbe po številu potnikov prihajajo iz ZDA - to so American, Delta, Southwest in United. Šele na petem mestu je nemška Lufthansa, ki ji sledi nizkocenovni prevoznik Ryanair.

Največje evropsko letališče Heathrow je na svetovnem zemljevidu šele na sedmem mestu. Največja svetovna letališča so v mestih Atlanta, Peking, Dubaj, Los Angeles, Tokio in Chicago.

V Evropi se nadaljuje tudi konsolidacija sektorja. Air Berlin in njegov Niki ter Monarch Airlines so leta 2017 klonili, italijanska Alitalia bi lahko bila po navedbah mreže naslednja kandidatka.

Kot je že pred časom sporočila mreža, je bilo leto 2017 najvarnejše v zgodovini civilnega letalstva. Aviation Safety Network je zabeležila devet usodnih letalskih nesreč, ki so skupno zahtevale 67 smrtnih žrtev. Nesreč večjih letal ni bilo, je bilo pa nekaj strmoglavljen športnih in zasebnih letal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar