FinD - Novice - TKI Hrastnik lani z večjim dobičkom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.3.2018

TKI Hrastnik lani z večjim dobičkom

Hrastnik, 10. marca (STA) - Tovarna kemičnih izdelkov (TKI) Hrastnik je lani ustvarila 300.000 evrov dobička, predlani pa 17.609 evrov. Prihodki so dosegli 23 milijonov evrov in ostali na ravni predlanskih. Direktor družbe Branko Majes je povedal, da sta na lansko poslovanje vplivala dogajanje na trgu fosfatov in tečaj dolarja.

Družba je lani izvedla rekonstrukcijo kloralkalne elektrolize, pri tem pa je v celoti obnovila obrat elektrolize in z novimi prevlekami na celicah pridobila garancijo za naslednjih osem let obratovanja.

Majes je dodal, da letos zaključujejo naložbo, ki so jo začeli lani. Gre za čiščenje fosforjeve kisline do prehrambene kakovosti. Prva faza je že zaključena, za drugo fazo pa Majes upa, da jo bodo zaključili do sredine leta. Potem pa načrtujejo še razvoj obdelave t.i. ostankov očiščene fosforjeve kisline, ki jo nameravajo predelati v amonijeve fosfate za znane kupce.

Po Majesovih besedah je njihov največji trg Slovenija, kjer prodajo slabih 30 odstotkov izdelkov, sledijo pa nemški, italijanski in hrvaški trg. Izvažajo še v okrog 30 držav, glavni trgi pa zaradi bližine še vedno ostajajo sosednje države, vse več prodajo tudi drugod po Evropi, je nanizal.

Kupci so po njegovih besedah vse bolj zahtevni, klasične proizvodnje je vse manj. Surovine morajo uvažati, delovna sila in energija, tako Majes, v Sloveniji nista poceni, zato lahko razliko v ceni uveljavljajo predvsem z znanjem in prilagajanjem kupcem. Še vedno pa so temeljni proizvodi TKI Hrastnik lužina, solna kislina, hipoklorit in razne fosforjeve soli.

TKI Hrastnik zaposluje okrog 140 delavcev, na lokaciji v Hrastniku deluje tudi hčerinska družba Rastki, ki zaposluje invalide, okoli 30 delavcev pa je zaposlenih v srbski Zorki farmaciji, ki je v 100-odstotni lasti družbe TKI Hrastnik.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar