FinD - Novice - Februarja na letni ravni 1,2-odstotna inflacija
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.2.2018

Februarja na letni ravni 1,2-odstotna inflacija

Ljubljana, 28. februarja (STA) - Februarja je inflacija v Sloveniji na medletni ravni dosegla 1,2 odstotka, medtem ko so se cene življenjskih potrebščin v primerjavi z januarjem zvišale za 0,7 odstotka. Letno inflacijo je navzgor potiskala predvsem dražja hrana, mesečno pa so zviševala dražja oblačila, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Povprečna 12-mesečna rast življenjskih potrebščin je bila februarja 1,4-odstotna, potem ko je bila v istem mesecu prejšnjega leta 0,3-odstotna. Februarska letna stopnja inflacije je bila sicer za eno odstotno točko nižja od lanskega februarja, medtem ko je bila povprečna 12-mesečna rast višja za 1,1 odstotne točke.

Blago se je v enem letu podražilo za 1,3 odstotka, storitve pa za en odstotek. Cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga so se zvišale za 2,3 oz. 0,8 odstotka, cene trajnega blaga pa znižale za 2,4 odstotka.

K skupnemu dvigu cen na letni ravni so največ, 0,4 odstotne točke, prispevale višje cene hrane, ki so se dvignile za 2,6 odstotka. Sadje se je podražilo za 19,7 odstotka, meso pa za 7,5 odstotka.

Prav toliko, 0,4 odstotne točke, so inflacijo zvišali dražje blago in storitve iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo (+2,9 odstotka). Podražili so se tudi naftni derivati in k letni inflaciji prispevali 0,2 odstotne točke - tekoča goriva so se v enem letu podražila za 9,6 odstotka, dizelsko gorivo za 5,5 odstotka, bencini za 1,6 odstotka.

Letno inflacijo so drugi mesec v letu za 0,3 odstotne točke ublažile nižje cene zelenjave, saj so zdrsnile za 16,9 odstotka, za še 0,2 odstotne točke pa cenejši avtomobili, ki so bili v primerjavi z lanskim februarjem cenejši za 3,7 odstotka.

K mesečni inflaciji so 0,3 odstotne točke prispevale višje cene oblačil, ki so bila dražja za 6,7 odstotka. Navzgor so jo za 0,2 odstotne točke potisnili tudi dražji počitniški paketi (+7,9 odstotka), za po 0,1 odstotne točke pa še višje cene sadja (+7,3 odstotka) in druge februarske podražitve. Statistični urad februarja v primerjavi z januarjem ni zaznal opaznejših pocenitev.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za evropske primerjave, je bila februarja 1,4-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 1,5-odstotna. Mesečna rast cen je bila 0,7-odstotna.

Blago se je februarja na letni ravni podražilo za 1,2 odstotka, storitve pa za 1,9 odstotka. Blago dnevne porabe in poltrajno blago sta se podražili, prvo za 2,2 odstotka, drugo za pol odstotka, medtem ko so se cene trajnega blaga znižale za 2,7 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar