FinD - Novice - Zaradi Powella pesimistični tudi evropski vlagatelji
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.2.2018

Zaradi Powella pesimistični tudi evropski vlagatelji

London/Frankfurt/Pariz, 28. februarja (STA) - Vlagatelji na evropskih borzah sledijo razpoloženju v ZDA in Aziji. Indeksi so pod gladino zdrsnili po tem, ko je v torek ameriške kongresnike prvič nagovoril prvi mož ameriške centralne banke Federal Reserve Jerome Powell. Za dodatno slabo voljo so danes poskrbeli podatki o industrijski proizvodnji na Kitajskem in Japonskem.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je do 10. ure padel za 0,18 odstotka.

V Londonu je indeks FTSE 100 izgubil 0,26 odstotka, 0,17 odstotka pod gladino pa je bil pariški CAC 40. Frankfurtski DAX je 0,22 odstotka pod izhodiščem.

Powell je v torek prvič nagovoril ameriški kongres in med drugim dejal, da so gospodarski obeti v ZDA boljši kot decembra, ko je predsednik Donald Trump podpisal dolgo pričakovano davčno reformo. Njegove opazke so vse tri indekse na newyorških borzah potisnile pod gladino, dolar pa se je v primerjavi z ostalimi valutami okrepil.

Tudi vrednost evra v Frankfurtu v primerjavi z dolarjem pada. Ob 9.50 je bil evro vreden 1,2209 dolarja, kar je 0,19 odstotka pod izhodiščem.

Za dodatno slabo voljo med vlagatelji so danes poskrbeli sveži podatki o industrijski proizvodnji na Kitajskem in Japonskem. Rast kitajske industrijske proizvodnje je bila februarja najpočasnejša v 19 mesecih, Japonska pa je januarja zabeležila prvi padec industrijske proizvodnje v štirih mesecih.

V rdečem so bili tudi osrednji indeksi azijskih borz. Tokijski Nikkei 225 je izgubil 1,44 odstotka, osrednji indeks hongkonške borze pa je izgubil 1,36 odstotka. V Šanghaju so zabeležili 0,99-odstotni padec.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar