FinD - Novice - Predlog zakona o povračilo premoženjske škode iz druge svetovne vojne
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.2.2018

Predlog zakona o povračilo premoženjske škode iz druge svetovne vojne

Ljubljana, 27. februarja (STA) - V SMC so danes vložili predlog zakona o povračilu premoženjske škode iz druge svetovne vojne. Predlog po besedah predsednika DZ  Milana Brgleza rešuje zadnje veliko odprto vprašanje poprave krivic iz zgodovine naše države, nasprotovanje zakonu, ki popravlja krivice in odpravlja neustavnost, pa bi bilo "politično dejanje in ne bi bilo v duhu ustave".

Zakon po besedah predsednika DZ "naslavlja nepravično obravnavo tistih, na katere sta tako naša bivša skupna država kot samostojna Republika Slovenija kratko malo pozabili". Kot je pojasnil prvopodpisani pod predlog zakona, ki so se mu pridružili tudi ostali poslanci iz vrst SMC. Predlog vloženega zakona delno temelji na osnutku, pripravljenem leta 2008.

Razlika med predlogoma je ena - novi predlog namreč ne predvideva realne odškodnine za odvzeto premoženje, ampak zgolj simbolično v višini 6000 evrov, izplačano v dveh obrokih fizičnim osebam s statusom žrtve vojnega nasilja.

Za izplačevanje odškodnine bo skrbel Slovenski državni holding (SDH), ki je bil že v preteklosti kot slovenska odškodninska služba zadolžen za izvrševanje poprav krivic po različnih zakonih. Sredstva za izplačilo se bodo zagotavljala iz relevantnih meddržavnih sporazumov, zlasti z Nemčijo, finančnega in stvarnega premoženja države ter državnega proračuna. Finančne posledice predloga zakona po Brglezovih pojasnilih znašajo 180 milijonov evrov.

"S tem dokončno izpolnjujemo zavezo iz 23 let starega zakona o žrtvah vojnega nasilja, na podlagi katerega je bila žrtvam do danes poplačana le nematerialna škoda," je pojasnil Brglez.

Zakon je usklajen s civilno družbo. Predsednica Društva izgnancev Slovenije Ivica Žnidaršič je ob tem izrazila zadovoljstvo, saj bi bila s sprejetjem zakona končno rešena krivica iz druge svetovne vojne. Po njenih besedah so na predlog za simbolno vračilo škode pristali težko, a želijo končno zapreti to vprašanje.

Brglez, ki računa, da bo predlog zakona sprejet na aprilski seji, je še zagotovil, da "ne gre za noben predvolilni bonbonček".

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar