FinD - Novice - Januarja višji obseg posojil podjetjem v območju evra
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.2.2018

Januarja višji obseg posojil podjetjem v območju evra

Frankfurt, 27. februarja (STA) - Rast obsega posojil podjetjem v območju evra se je januarja pospešila, je danes objavila Evropska centralna banka (ECB). Letna rast je bila 3,4-odstotna oz. 0,3 odstotne točke višja kot v decembru. Rast obsega posojil gospodinjstvom je bila 2,9-odstotna.

Skupno se je obseg posojil zasebnemu sektorju v območju z evrom januarja okrepil za 3,3 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke nad decembrsko rastjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rast obsega posojil je pomemben kazalnik učinkovitosti nekonvencionalnih stimulativnih ukrepov ECB, s katerimi banka spodbuja rast in inflacijo v območju evra. Z izredno ugodnimi posojili bankam, rekordno nizkimi obrestnimi merami in mesečnimi nakupi obveznic banka skuša povečati količino denarja v finančnem sistemu in posledično tudi v realnem gospodarstvu.

Medtem ko so ukrepi pomagali spodbuditi gospodarsko rast - ta je bila po ocenah evropskega statističnega urada Eurostat lani 2,5-odstotna - inflacija zaostaja za zastavljenim ciljem blizu dveh odstotkov. Januarja je bila rast cen namreč le 1,3-odstotna.

ECB sicer progresivno zmanjšuje odkup obveznic, z januarjem se je obseg tega programa za povečanje količine denarja v obtoku zmanjšal s 60 na 30 milijard evrov mesečno, toda centralna banka želi zagotovila, da bo gibanje inflacije do izteka programa, torej po letošnjem septembru, vzdržno.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar