FinD - Novice - Pred svetom Zpiza bo uskladitev aprilskih pokojnin
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.2.2018

Pred svetom Zpiza bo uskladitev aprilskih pokojnin

Ljubljana, 26. februarja (STA) - Nedavno ustanovljeni svet pokojninskega zavoda bo danes izvedel že drugo uskladitev pokojnin v zadnjem tednu dni. Tokratna bo znašala 1,1 odstotka, usklajeni zneski pa bodo izplačani aprila. Člani sveta bodo imeli na mizi tudi predlog poročila zavoda za lani.

Svet zavoda je že na ustanovni seji minuli ponedeljek izvedel redno februarsko uskladitev v višini 2,2 odstotka. Današnje usklajevanje pa bo v skladu s proračunskimi dokumenti. Pokojnina 600 evrov bo tako višja za 6,6 evra. Zavod bo za tokratno uskladitev na letni ravni namenil 40 milijonov evrov.

Skupni prihodki in odhodki zavoda so bili lani izravnani v višini 5,1 milijarde evrov, kar je nominalno 1,6 odstotka več kot leto prej, izhaja iz predloga poročila zavoda za lani, ki odraža učinek gospodarske rasti in večje zaposlenosti, hkrati pa tudi posledice pokojninske reforme iz leta 2012, ki je zaostrila upokojitvene pogoje.

Prispevki za socialno varnost so bili zaradi rasti zaposlenosti in povprečne plače 6,5 odstotka višji od leta prej. Državni proračun pa je za pokrivanje razlike med prihodki in odhodki zavoda nakazal 915,6 milijona evrov, kar je v zadnjih petih letih najmanj.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja je bilo lani približno 615.700, kar je v primerjavi z letom prej 0,2 odstotka več. To je najmanjše povečanje v zadnjih 27 letih. Samo starostnih upokojencev pa je bilo približno 440.200, kar je v primerjavi z letom 2016 odstotek več. To je druga najnižja rast v zadnjih 21 letih.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar