FinD - Novice - Davčna reforma v ZDA Berkshire Hathawayju prinesla 29 milijard dolarjev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.2.2018

Davčna reforma v ZDA Berkshire Hathawayju prinesla 29 milijard dolarjev

New York, 25. februarja (STA) - Legendarni vlagatelj Warren Buffett je eden tistih, ki se lahko veseli davčne reforme v ZDA. Lani je namreč njegov Berkshire Hathaway zaradi reforme svoj rezultat okrepil za 29 milijard dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V težko pričakovanem letnem pismu delničarjem je Buffett pojasnil, da je Berkshire Hathaway v letu 2017 neto vrednost povečal za 65,3 milijarde dolarjev. Od tega 36 milijard dolarjev izvira iz poslovanja Berkshira, 29 milijard dolarjev pa je navrgla decembra sprejeta davčna reforma.

Berkshire Hathaway ima v lasti številna podjetja, od Dairy Queena do Duracella, velike deleže pa ima tudi v številnih drugih podjetjih, kot so American Express, Apple, Bank of America, Coca-Cola, Delta Air Lines, General Motors, Goldman Sachs, Moody's in Wells Fargo.

Buffettova pisma na Wall Streetu nestrpno pričakujejo. "Prerok iz Omahe", kot ga imenujejo zaradi njegovega rojstnega kraja, je eden najuspešnejših vlagateljev in najbogatejših ljudi na svetu. Star je 87 let, svoje prve delnice pa je kupil pri rosnih 11 letih.

Med drugim je v pismu pojasnil, zakaj je Berkshire Hathaway, ki sedi na 116 milijardah dolarjev v denarju in ameriških zakladnih menicah, lani zmanjšal obseg investicij. Razlog je odsotnost "razumne nakupne cene". Delnice "številnih spodobnih, a daleč od spektakularnih podjetij", so namreč lani dosegale rekordne vrednosti, cene pa so se "vojski optimističnih vlagateljev zdele skoraj nepomembne", je opozoril.

Nekateri vlagatelji so ob odsotnosti večjih nakupov nervozni, Buffett pa nima težav s čakanjem. "Norost je tvegati, kar imaš in potrebuješ, za pridobitev nečesa, kar ne potrebuješ," je zapisal. Berkshire bo imel veliko priložnosti za pomembne nakupe v prihodnosti, zaenkrat pa se držijo načela, da "manj previdni kot so v svojih odločitvah drugi, bolj previdni moramo biti mi sami".

Buffett je spomnil tudi na nenaklonjenost zadolževanju za nakupe na borzi. "Enostavno ni mogoče reči, kako globoko lahko delnice padejo na kratek rok. Tudi če je vaš dolg majhen in padajoči trg nemudoma ne ogroža vaših pozicij, bodo vaše misli hitro razburkali strašljivi naslovi in nenehni komentarji. In negotov um ne bo sprejemal dobrih odločitev," je zapisal.

Kot je opozoril vlagatelje, so trgi "večinoma racionalni, občasno pa počnejo norosti". Izkoriščanje ponujenih priložnosti ne terja posebne inteligence ali diplome iz ekonomije, pač pa "sposobnost ignoriranja tako strahov kot navdušenja množice in osredotočanje na nekaj temeljnih pravil", je dodal.

Glede svojega nasledstva pa ni razkril veliko. Spomnil je, da je upravni odbor Berskhira v začetku leta na podpredsedniški mesti imenoval dva veterana, Ajita Jaina in Grega Abela. "Vsi imamo veliko srečo, da Ajit in Greg delata za nas. Oba sta z Berskhirom že desetletja in kri Berkshira teče po njunih žilah. Karakter obeh mož je v skladu z njunimi talenti. In s tem sem povedal vse," je poudaril.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar