FinD - Novice - Zdus poudarja nujnost zakona o demografskem skladu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.2.2018

Zdus poudarja nujnost zakona o demografskem skladu

Ljubljana, 23. februarja (STA) - Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) poudarja nujnost sprejetja zakona o demografskem rezervnem skladu. Če ta ne bo prednostna naloga DZ še v tem mandatu, napovedujejo, da bo v času pred volitvami DZ med njihovimi osrednjimi temami.

Zakonski predlog, ki so ga po propadlem usklajevanju o koalicijskem zakonu vložili poslanci DeSUS, po oceni Zdusa upošteva nekatere njihove predloge in pripombe.

Tako denimo opredeljuje demografski sklad kot samostojnega in neodvisnega, prepoveduje razpolaganje z naložbo Slovenskega državnega holdinga (SDH) v Zavarovalnici Triglav, za naložbo pokojninskega zavoda v tej zavarovalnici pa je predviden brezplačen prenos na demografski sklad, so zapisali.

Spomnili so, da so bili zamujeni že vsi postavljeni roki za sprejetje zakona. Po pokojninskem zakonu iz leta 2012 bi moral biti sklad namreč oblikovan do konca leta 2014, po zakonu o SDH pa bi se morala Kapitalska družba preoblikovati v avtonomni rezervni sklad do konca leta 2015, so opozorili.

Poslanci DeSUS so svoj predlog zakona vložili 30. januarja po tistem, ko je koalicijski vrh ugotovil, da so konceptualne razlike med koalicijskimi strankami prevelike za nadaljevanje usklajevanj o predlogu zakona o demografskem skladu na vladni ravni.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je tedaj opozorila, da mora biti zakon po njihovem mnenju zasnovan tako, da se v demografskem skladu prepoznajo vse družbene skupine, ne le upokojenci. Poleg tega je pomemben vidik tudi upravljanje sklada, je dejala.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je dejal, da "vztrajanje ene in druge stranke pri različnih konceptih ni dobro za državo in kaže, da bo ta projekt treba izpeljati v drugem mandatu oz. v začetku mandata". Izrazil je upanje, da bo tedaj več politične modrosti.

Demografski rezervni sklad, ki ga je predvidela pokojninska reforma, bo v letih, ko bo pokojninska blagajna najbolj potrebovala sredstva za izplačilo pokojnin, poskrbel za del manjkajočih sredstev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar