FinD - Novice - Po incidentu v OŠ Kamnica učiteljici pisni opomin
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.2.2018

Po incidentu v OŠ Kamnica učiteljici pisni opomin

Maribor, 23. februarja (STA) - Učiteljica v Osnovni šoli Kamnica pri Mariboru je po pisanju današnje izdaje časnika Večer grobo obračunala z dvema učencema. Ravnatelj je po navedbah inšpektorata za šolstvo in šport ustrezno ukrepal in delavki izrekel pisni opomin pred odpovedjo delovnega razmerja.

Učiteljica je novembra lani po poročanju Večera, ki se sklicuje na navedbe staršev, grobo zlasala dva učenca šestega razreda in ju z glavama večkrat udarila enega ob drugega. Starši učencev ocenjujejo, da jima je učiteljica prizadejala "hude telesne bolečine, ju ponižala in grozovito prestrašila". Povod za to naj bi bil nemir v razredu.

S primerom so seznanjeni tudi na Inšpektoratu RS za šolstvo in šport. "Izredni inšpekcijski postopek je potekal na podlagi pobude za izredni inšpekcijski nadzor. Obravnavano je bilo domnevno nasilje na šoli s strani učiteljice šole do dveh učencev. Dogodek je bil potrjen, ravnatelj pa je ustrezno ukrepal in delavki izrekel pisni opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Učiteljica se je učencema tudi opravičila," so za STA povedali na inšpektoratu.

"Inšpektor je ravnatelju izrekel ukrepe v skladu s svojimi pristojnostmi, ki jih je ravnatelj sprejel, zato je bil postopek nadzora tudi ustavljen. Pobuda je bila odstopljena tudi policiji, ki po naših informacijah prav tako vodi svoj postopek v skladu s svojimi pristojnostmi," so še dodali.

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru so po navedbah Večera prejeli ovadbo zoper dve osebi, zadeva pa se trenutno nahaja v fazi zbiranja obvestil. "Smo seznanjeni s predmetno zadevo, vendar pa državno tožilstvo ne more podati informacij o konkretnem predkazenskem postopku, ker je ta še v teku ter bi razkritje zahtevanih podatkov lahko škodovalo interesom in tajnosti postopka ter zasebnosti oseb," je povedala namestnica vodje tožilstva Januša Kušar Rotman.

V letu 2017 je Inšpektorat RS za šolstvo in šport vodil postopke v zvezi s 94 očitanimi nasilnimi ravnanji, od tega je bilo 41 primerov takšnih, kjer se je nasilje očitalo strokovnim delavcem. V 17 primerih naj bi šlo za fizično nasilje, v ostalih za psihično nasilje. Od tega je bilo potrjenih pet primerov fizičnega nasilja in štirje primeri psihičnega nasilja.

"V zvezi s temi podatki je treba vedeti, da so to zadeve s katerimi smo seznanjeni (smo prejeli pobudo ali nam je bila zadeva odstopljena), ne razpolagamo pa s podatki drugih institucij, ki so obravnavale primere nasilja v šolah (npr. policija, zagovornik načela enakosti)," so izpostavili na inšpektoratu.

Dodali so, da ima v primeru nasilja na šolah šola dolžnost, da sproži mehanizme znotraj šole (vzgojno ukrepanje, svetovalne storitve, razgovori s starši, preventivne aktivnosti, ...). V primeru, da gre za sum kaznivega dejanja, pa mora obvestiti tudi policijo. Sankcije izreka delodajalec, torej ravnatelj.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar