FinD - Novice - RBS prvič po desetletju z letnim dobičkom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.2.2018

RBS prvič po desetletju z letnim dobičkom

London, 23. februarja (STA) - Britanska banka Royal Bank of Scotland (RBS), ki jo je morala zaradi velikih finančnih težav država med krizo privatizirati, je lani vknjižila 752 milijonov funtov (853 milijonov evrov) čistega dobička, kar je prvi pozitivni izid na letni ravni po letu 2007. Britanska vlada sicer vnovič začenja privatizacijo banke.

Prvi mož banke Ross McEwan je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril, da morajo na področju zniževanja stroškov kljub vsemu še precej postoriti, a lanski rezultat kaže na jasen napredek pri zviševanju učinkovitosti banke.

Leta 2016 je banka utrpela sedem milijard funtov težko izgubo, za katero so bili krivi predvsem stroški prestrukturiranja in sodnih postopkov. Slednji so posledica kar nekaj milijardnih poravnav z ameriškimi oblastmi, ki jih je RBS sklenila zaradi svoje vloge pri prodaji drugorazrednih hipotekarnih obveznic pred finančno krizo.

Velika Britanija je za reševanje banke ob izbruhu finančne krize leta 2008 namenila 45,5 milijarde funtov in si pridobila okoli 80 odstotkov banke. Leta 2015 je nato začela s postopno privatizacijo, ki pa jo je zaradi nizke cene delnic banke prekinila. Njen lastniški delež je tako še vedno pri 71 odstotkih.

Država namerava banko sicer znova privatizirati. Postopek naj bi začela do marca prihodnje leto, načrtuje pa prodajo približno dveh tretjin 71-odstotnega deleža države v banki.

Vlada v Londonu je sicer priznala, da ne pričakuje, da bo uspela v primeru RBS povrniti celotno pomoč. Do leta 2023 upa na prodajo delnic v vsakoletni vrednosti okoli treh milijard evrov. Od prodaje približno dveh tretjin državnega deleža si obeta okoli 15 milijard funtov (nekaj pod 17 milijard evrov).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar