FinD - Novice - Odbor DZ za usklajevanje urne postavke za študentsko delo v roku
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.2.2018

Odbor DZ za usklajevanje urne postavke za študentsko delo v roku

Ljubljana, 22. februarja (STA) - Odbor DZ za delo, ki je danes na zahtevo Levice obravnaval vprašanje vrednotenja študentskega dela, je sklenil ministrico za delo pozvati, da se najnižja bruto urna postavka za študentsko delo uskladi do zakonskega roka, torej do 1. aprila. Ostalih predlaganih sklepov Levice pa ni podprl.

Zakonsko določena minimalna študentska urna postavka se do sedaj ni zviševala tako, kot predvideva zakon, je opozoril Miha Kordiš iz Levice. Rok je 1. april v koledarskem letu, a vedno je prihajalo do zamikov, je dejal.

Medtem ko je odbor sprejel predlog njihovega sklepa glede usklajevanja v zakonskem roku, pa ni bilo zadostne podpore za ostale tri predlagane sklepe. V skladu z njimi bi se minimalna bruto urna postavka za študentsko delo zvišala vsaj na 5,08 evra, delodajalci bi s študenti sklenili dogovor o delu in v njem med drugim opredelili delovni čas. Izplačevati bi jim morali tudi nadomestilo za malico in prevoz na delo.

Toda po opozorilu ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak je treba v primeru, ko ima študentsko delo sestavine delovnega razmerja, skleniti pogodbo o zaposlitvi. V nasprotnem primeru bi šlo za kršitve delovnopravne zakonodaje.

Spomnila je tudi, da ima študent že zaradi svojega študentskega statusa pravico do subvencionirane prehrane in prevoza. Glede zvišanja minimalne bruto urne postavke, ki trenutno znaša 4,61 evra, pa je napovedala, da se bo letos predvidoma zvišala na 4,67 evra.

V razpravi se je med poslanci oglasila le Julijana Bizjak Mlakar iz DeSUS, ki je menila, da je treba odpraviti pomanjkljivosti na področju študentskega dela. Pri tem je zlasti izpostavila ustrezen nadzor nad študentskim delom.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar