FinD - Novice - Dražba za Vinagov kompleks tudi tokrat neuspešna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.2.2018

Dražba za Vinagov kompleks tudi tokrat neuspešna

Ljubljana/Maribor, 22. februarja (STA) - Dražba za Vinagov kompleks je bila tudi tokrat neuspešna, saj varščine ni vplačal noben potencialni kupec. Kot je v izjavi za medije v Ljubljani povedal stečajni upravitelj Vinaga Simon Prelogar, bo razmislil o možnostih vnovičnega zbiranja nezavezujočih ponudb in delitve poslovne celote na dva dela. Povpraševanja je po njegovih besedah precej.

"Za naprej imam dve možnosti. Prva je vnovično zbiranje nezavezujočih ponudb, druga pa delitev poslovne celote na dva dela. Pod prvega bi uvrstil staro klet, pod drugega pa vinograde, novo klet in vso opremo," je pojasnil Prelogar.

Ocenjuje, da bi bilo v slednjem primeru zanimanja več, kar dokazujeta tudi precej veliko povpraševanje in število ogledov. Poslovna celota je bila po njegovih besedah dobro zastavljena, vendar vinogradnike zanimajo predvsem vinogradi in nova klet z opremo, stara klet pa je bolj zanimiva za turistično-gostinsko ponudbo.

Če bo premoženje v dveh delih prodajal na dražbi, bosta ceni v sorazmernem deležu izklicne cene za celoten kompleks, je pojasnil Prelogar. Ta je tudi na tokratni dražbi, ki bi potekala v Ljubljani, znašala 1,8 milijona evrov.

Na lanski oktobrski dražbi je sicer že sklenil prodajno pogodbo z ameriškim poslovnežem slovenskih korenin Jamesom Lukežičem, a je januarja od nje odstopil, ker Lukežič oziroma podjetje Vinag Group, v katerega se je preimenovalo podjetje Zag 2008, ki je na dražbi ponudilo najvišjo ceno, v dogovorjenem roku ni plačalo kupnine.

Lukežič je po poročanju Večera zdaj vložil tožbo, s katero od Vinaga zahteva vračilo 180.000 evrov, ki jih je vplačal kot varščino, Prelogar pa jih je lahko zadržal. Kot je Lukežič pojasnil za časnik, je predlagal izdajo začasne odredbe, s katero bi Prelogarju onemogočil razpolaganje s tem denarjem.

Prelogar je danes potrdil, da ga je Lukežičev odvetnik obvestil o vložitvi tožbe, vendar te še ni prejel, zato je ne more komentirati. Je pa za Večer dejal, da ga tožba preseneča, saj pred tem ni dobil uradnega poziva k vračilu varščine.

Premoženje Vinaga poleg stare kleti pod mestnim središčem Maribora med drugim vključuje še novo klet v Košakih ter vinograde v Košakih, Jarenini in Svečini, ki so bili donedavnega v najemu Ptujske kleti.

Prelogarju doslej - današnja dražba je bila peta - ni uspelo najti kupca za poslovni kompleks nekoč uglednega mariborskega vinskega podjetja. Sprva je kompleks na dražbi ponudil za izklicno ceno 4,2 milijona evrov, nazadnje pa mu je po oktobrski dražbi uspelo podpisati kupoprodajno pogodbo v višini 1,8 milijona evrov, od katere je nato odstopil.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar