FinD - Novice - Novartis naj bi podkupoval grške politike
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.2.2018

Novartis naj bi podkupoval grške politike

Atene, 22. februarja (STA) - Grški parlament je danes ustanovil parlamentarno komisijo, ki naj bi preiskala navedbe, da je več vplivnih politikov od švicarskega farmacevtskega velikana Novartisa prejelo podkupnino, da bi pomagali pri promociji podjetja. Premier Aleksis Cipras je napovedal, da bodo resnici prišli do dna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je v nagovoru poslancem poudaril Cipras, različni podatki kažejo, da je Novartis, pod katerega spada tudi slovenski Lek, tisočem zdravnikom plačeval, da so predpisovali njihova zdravila, sodeloval v manipuliranju s cenami svojih izdelkov in pral denar prek medicinskih kongresov "vprašljivega slovesa".

Podkupoval naj bi tudi vplivne politike, med njimi več nekdanjih ministrov. Za preiskavo njihovih dejanj v času mandata je pristojen le parlament, je poudaril premier. Nekateri ministri so sicer tudi sami zahtevali preiskavo, da bi si oprali ime.

Med obtoženimi so tudi nekdanji konservativni premier Antonis Samaras, evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos in član centralne banke Janis Sturnaras, ki pa so vsi zanikali sporno početje.

Kritiki vlade Ciprasu očitajo, da želi s preiskavo, ki temelji na lažnih informacijah, preusmeriti pozornost od resničnih težav, kot so še vedno zaostrene gospodarske razmere in aktualna zunanjepolitična vprašanja. Menijo tudi, da za obtožbe ni dovolj trdnih dokazov.

Ti po navedbah AFP med drugim temeljijo na navedbah prič, ki so v preiskavi pod vodstvom ZDA trenutno pod posebno zaščito. Avramopulos, ki je med letoma 2006 in 2009 vodil zdravstveni resor, je proti njim že vložil tožbo zaradi klevetanja in krivega pričanja ter zahteval, da njihove identitete javno razkrijejo.

Zelo ostro se je na obtožbe odzval tudi Sturnaras, čigar žena je s svojim podjetjem za stike z javnostmi organizirala kongres pod sponzorstvom Novartisa. Navedbe je označil za "bedasto klevetanje".

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar