FinD - Novice - Zaradi pomanjkanja sredstev ogrožen obstoj laboratorija inštituta za oljkarstvo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.2.2018

Zaradi pomanjkanja sredstev ogrožen obstoj laboratorija inštituta za oljkarstvo

Izola, 22. februarja (STA) - Laboratorij Inštituta za oljkarstvo zaradi pomanjkanja sredstev za opremo, uničeno v lanskem požaru v kampusu Livade, še vedno ne more izvajati vseh aktivnosti. Tako v Sloveniji trenutno ni uradnega laboratorija, ki bi lahko opravljal vse analize za potrebe uradnega nadzora na tem področju, ogrožen pa je obstoj laboratorija, opozarjajo v ZRS Koper.

Laboratorij inštituta za oljkarstvo, ki spada pod Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper, trenutno ne more izvajati vseh aktivnosti, za katere je imenovan in tako posledično v Sloveniji trenutno nimamo imenovanega uradnega laboratorija, ki bi lahko opravljal vse analize za potrebe uradnega nadzora na tem področju. Laboratoriju namreč primanjkujejo nujno potrebna oprema, uničena v požaru, in dodatna finančna sredstva, da bi lahko normalno začel delovati, so zapisali v ZRS Koper.

Laboratorij ima v mednarodnem prostoru poseben pomen. Od leta 2005 dalje vsako leto opravlja zelo zahtevna mednarodna medlaboratorijska testiranja, ki se jih lahko udeležujejo le akreditirani laboratoriji. V mednarodnem prostoru namreč deluje le 60 podobnih kemijskih laboratorijev in približno 70 senzoričnih laboratorijev na področju analize oljčnega olja. Laboratorijev, ki opravljajo oboje, pa je veliko manj, v Italiji sta denimo za uradni nadzor pooblaščena le dva.

Laboratorij Inštituta za oljkarstvo je poleg tega edini imenovan uradni laboratorij za ugotavljanje kakovosti in pristnosti oljčnega olja v Sloveniji ter od leta 2005 opravlja vse analize potrebne za uradni nadzor. Laboratorij je ob tem prepoznaven tudi na raziskovalnem področju. Trenutno dela na evropskem raziskovalnem programu Obzorje 2020, kjer je partner skupaj z vsemi svetovnimi akterji na področju oljčne analitike.

Kot so spomnili v ZRS Koper, je država v zadnjih 20 letih zelo malo investirala v delovanje laboratorija. Opremo je osebje laboratorija pridobilo na evropskih razpisih, kader pa se je večinoma projektno financiral.

Kot so opozorili, je nabava v požaru uničene opreme eden temeljnih pogojev za ohranitev akreditacije, a je brez dodatne pomoči države ne morejo izvesti, na stanje pa so že večkrat opozorili tudi odgovorne. Konec lanskega leta so na vlado naslovili vlogo za dodelitev interventnih sredstev za odpravo posledic požara, vendar kljub številnim obljubam do danes ni prišlo do konkretne rešitve. Nazadnje so dobili obljube, da bo vlada v najkrajšem možnem času obravnavala na novo pripravljeno gradivo in s tem zagotovila podlage za rešitev nastale škode.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar