FinD - Novice - Odslej prepoved zaračunavanja nadomestil za plačila s karticami
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.2.2018

Odslej prepoved zaračunavanja nadomestil za plačila s karticami

Ljubljana, 22. februarja (STA) - Začel je veljati zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, ki bo prispeval k večji varnosti in ugodnostim za potrošnike. Zakon uvaja storitev zagotavljanja informacij o računih ter prepoveduje posebna nadomestila za plačilo s kreditno ali plačilno kartico.

Zakon je DZ potrdil 25. januarja. Določa, da velja prepoved zaračunavanja nadomestil, ki jih za sprejem kartice kot plačilnega instrumenta zahtevajo trgovci, in sicer pri plačilih z vsemi plačilnimi karticami, ki jih potrošnikom v Sloveniji izdajajo ponudniki plačilnih storitev. Prepoved velja tako za vse kartice, ki se izdajajo v Sloveniji, tudi za kartici American Express in Diners Club.

Prepoved zaračunavanja nadomestil pa denimo ne bo veljala v primeru kartice PayPal, ki v Evropi posluje kot banka s sedežem v Luksemburgu. V tem primeru pa provizija ne bo smela preseči neposrednega stroška, ki ga zaradi sprejetja kartičnega plačila nosi prejemnik plačila oz. trgovec.

Zakon je tudi podlaga za izmenjavo informacij o računih. Po njej bodo banke na zahtevo uporabnika ponudile dostop do finančnih podatkov o njem tekmecem, obenem pa npr. podjetjem za razvoj storitev finančne tehnologije prek vmesnikov API ob spoštovanju tehničnih in varnostnih standardov omogočile hiter in čim bolj nemoten dostop do podatkov in računov. Po analogiji bi lahko to primerjali z odpiranjem infrastrukture na področju telekomunikacij in energetike v EU v preteklih letih.

Evropska komisija je na podlagi predloga Evropskega bančnega organa pripravila regulativne tehnične standarde za zagotavljanje varnosti pri odpiranju dostopa do finančnih podatkov. Ko bodo ti objavljeni, bodo imele banke in drugi ponudniki plačilnih storitev na voljo 18 mesecev za uveljavitev v praksi. Nova ureditev naj bi v praksi zaživela najpozneje septembra 2019.

Zakon v slovensko zakonodajo prenaša evropsko direktivo, ki je začela veljati 13. januarja. Ta uveljavlja zakonodajne spremembe na področju plačilnih storitev, katerih cilj je med drugim omogočiti še večji razmah inovativnih finančnih storitev v prid končnemu uporabniku in okrepiti varstvo potrošnikov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar