FinD - Novice - Slovenija s sporazumom ustvarja privlačnejše okolje za južnokorejska podjetja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.2.2018

Slovenija s sporazumom ustvarja privlačnejše okolje za južnokorejska podjetja

Seul, 20. februarja (STA) - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je danes v Seulu podpisala sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo, ki bo podlaga za vzpostavitev spodbudnega gospodarskega okolja. Omenjeni sporazum bo v primeru kratkoročnega bivanja predstavnikov podjetij v Sloveniji omogočal, da ne bodo plačevali dvojnih prispevkov za socialno zavarovanje.

Že leta 2011 je korejska stran izpostavila interes za sklenitev sporazuma o socialni varnosti kot enega treh ključnih pogojev za povečanje korejskih investicij in za odpiranje predstavništev korejskih podjetij v Sloveniji, so sporočili z ministrstva za delo. Sledila so pogajanja, ki so se zaključila z današnjim podpisom sporazuma, prav v času ko Slovenija in Južna Koreja praznujeta 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov.

"Interes korejskega gospodarstva za neposredne tuje investicije v Sloveniji in regiji je velik, zato je sporazum o socialni varnosti podlaga za vzpostavitev spodbudnega gospodarskega okolja," je ocenila ministrica.

Razlog za sklenitev takega sporazuma za primere kratkoročnega bivanja predstavnikov podjetij je v izogibanju dvojnega plačevanja prispevkov za socialno zavarovanje, za primere dolgoročnega bivanja pa v tem, da se zavarovancu zagotovi upoštevanje zavarovalne dobe plačevanja prispevkov.

Sporazum omogoča osebam, ki so v pokojninskem in invalidskem zavarovanju obeh pogodbenic dopolnile določeno zavarovalno dobo, seštevanje teh zavarovalnih dob ter odmero višine pokojnine v posamezni pogodbenici v sorazmerju z dopolnjenimi zavarovalnimi dobami.

Poleg tega sporazum ureja status napotenih delavcev iz ene države v drugo ter sočasno zaposlenih delavcev, za katere bo odpadla obveznost dvojnega plačevanja prispevkov v obeh državah. "S tem bo sporazum bistveno olajšal pretočnost delavcev med obema državama in odpravil eno največjih ovir večjim investicijam južnokorejskih podjetij v Sloveniji ter slovenskih v Južni Koreji ter zagotovil pogoje za nadaljnjo rast gospodarskega sodelovanja med državama," je še izpostavila ministrica.

Kopač Mrakova in južnokorejska ministrica za zunanje zadeve Kang Kyung-wha sta se ob srečanju in ob podpisu pogovarjali o nadaljnjem sodelovanju na gospodarskem področju, promociji človekovih pravic ter vključenosti žensk na trgu dela in na odločevalskih funkcijah.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar