FinD - Novice - Zdravniki družinske medicine proti kaznovanju domnevno nepravilnih napotitev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.2.2018

Zdravniki družinske medicine proti kaznovanju domnevno nepravilnih napotitev

Ljubljana, 19. februarja (STA) - Koordinativno telo družinske medicine, ki združuje vse institucije družinske medicine, je ogorčeno nad delom splošnega dogovora za pogodbeno leto 2018, po katerem bodo morali družinski zdravniki sami kriti stroške domnevno neupravičenih napotitev bolnikov na specialistične preglede. Zahtevajo takojšnjo odpravo spornega dela.

Zahtevajo odpravo dela splošnega dogovora, po katerem se strošek pregleda v primeru, če je pristojni razširjeni strokovni kolegij za določeno specialnost potrdil kriterije in merila za določanje ustrezne stopnje nujnosti za določene preglede oziroma indikacije za napotitev na pregled, zdravnik pa ob izvedbi pregleda ugotovi, da izdajatelj napotne listine teh kriterijev ni upošteval, zaračuna izvajalcu, ki je napotno listino izdal.

Sporni člen je po oceni koordinativnega telesa poniževalen tako do stroke družinske medicine kot tudi do vseh drugih medicinskih strok in s tem do vseh zdravnikov in zobozdravnikov, ki delajo strokovno in stojijo za svojimi odločitvami, so zapisali.

Koordinativno telo se ne strinja z navedbami nekaterih posameznikov in ministrstva za zdravje, da je veliko napotitev s strani zdravnikov družinske medicine nepotrebnih ali neustreznih. "Raziskave, ki smo jih opravili v zadnjih letih na to temo, namreč kažejo popolnoma drugačno stanje," so zapisali v koordinativnem telesu. "Če pa gre za problem posameznega zdravnika, se to rešuje na individualni ravni, ne pa s potencialnim kaznovanjem velike večine ostalih zdravnikov, ki delajo strokovno in racionalno.

Ugotavljajo, da so odločevalci tudi tokrat ignorirali stroko in uporabili administrativne ukrepe. To pa po njihovem opozorilu ne more prispevati k boljšemu sodelovanju med primarno, sekundarno in terciarno ravnijo. "Strogo administrativno določanje stopenj nujnosti nas oddaljuje od bio-psiho-socialnega modela, od celovitosti obravnave bolnikov, skratka od tistega, zaradi česar smo zdravniki in ne računalniki," so poudarili.

Zahtevajo takojšnjo odpravo spornega 18. odstavka 24. člena splošnega dogovora. Problematika čakalnih dob se mora po njihovi oceni reševati vsebinsko in ne administrativno, "sploh pa ne na plečih bolnikov". Ti bodo namreč ob uveljavitvi spornega člena po njihovem mnenju največ izgubili. Ravno zaradi strahu pred kaznijo bodo namreč številni bolniki napoteni neustrezno, kar pa bo lahko za bolnike tudi usodno. "Strokovno odločanje zdravnika ne sme temeljiti na strahu, ampak na skrbi za bolnike z upoštevanjem bolnikovih in družbenih okoliščin," so poudarili.

Koordinativno telo družinske medicine vključuje Združenje zdravnikov družinske medicine, strokovni svet za družinsko medicino, razširjeni strokovni kolegij za družinsko medicino, odbor za osnovno zdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije, Sindikat zdravnikov družinske medicine Slovenije Praktik.um ter katedri za družinsko medicino medicinskih fakultet v Ljubljani in v Mariboru.

Določbe so sporne tudi po mnenju Zdravniške zbornice Slovenije, ki je 12. januarja vlado pozvala k razveljavitvi enega od sklepov k splošnem dogovoru za letošnje leto, po katerem bodo, kot so zapisali, družinski zdravniki v prihodnje morali sami kriti stroške domnevno neupravičenih napotitev bolnikov na specialistične preglede. Sklep je nezakonit in škodljiv za bolnike, so opozorili v zbornici.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar