FinD - Novice - Sodišče zavrnilo zahtevo za stečaj družbe Bia Separations
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.2.2018

Sodišče zavrnilo zahtevo za stečaj družbe Bia Separations

Nova Gorica, 19. februarja (STA) - Okrožno sodišče v Novi Gorici je zavrnilo ugovor na vodenje postopka prisilne poravnave nad družbo Bia Separations. Tega je vložil njen avstrijski lastnik, ki naj se bo po pričakovanjih na odločitev sodišča pritožil, saj si prizadeva za stečaj družbe.

Ajdovski proizvajalec tehnologije za čiščenje zdravil Bia Separations se je v prisilni poravnavi avgusta 2016 znašel na lasten predlog, ker mu je avstrijska lastnica Bia Separations ostala dolžna 3,5 milijona evrov. Upniki so prisilno poravnavo potrdili s 94 odstotki, a je sodišče še ni potrdilo.

Avstrijski lastnik želi družbo, kot je nedavno za časnik Delo povedal prokurist družbe Matej Penca, spraviti v stečaj in proizvodnjo preseliti v Avstrijo. Tako Bia Separations ne more izvesti dokapitalizacije, za katero je na fiduciarnem računu rezerviranih 925.000 evrov, upniki pa so v kapital pripravljeni pretvoriti za 1,3 milijona evrov terjatev.

Kot izhaja iz današnje objave na Ajpesu, je sodišče sprejelo stališče sodne izvedenke Ane Luin, ki je ugotovila, da je stopnja verjetnosti, da bo izvedba finančnega prestrukturiranja omogočila to, da bo družba postala kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna, višja od 50 odstotkov.

Presodila je tudi, da je stopnja verjetnosti, da bodo upnikom s potrditvijo prisilne poravnave, kot jo predlaga dolžnik, zagotovljeni ugodnejši pogoji za poplačilo, kot če bi bil nad dolžnikom uveden stečajni postopek, večja od 50 odstotkov.

Družba, ki zaposluje 55 ljudi, je lani ustvarila 4,5 milijona evrov prihodkov, kar je za 14 odstotkov več od načrtov finančnega prestrukturiranja. Čisti dobiček je s 625.335 evri načrtovanega presegel za 17-krat.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar