FinD - Novice - Pokojnine se bodo uskladile za 2,2 odstotka
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.2.2018

Pokojnine se bodo uskladile za 2,2 odstotka

Ljubljana, 19. februarja (STA) - Pokojnine in drugi prejemki se bodo redno uskladili za 2,2 odstotka, je danes sklenil svet pokojninskega zavoda. Uskladitev velja od 1. januarja naprej, višji usklajeni zneski pa bodo izplačani konec meseca.

Pokojninska reforma določa, da se uskladitev opravi pri izplačilu pokojnin za februar, in sicer za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače v preteklem letu v primerjavi z zneskom v letu prej ter za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v preteklem letu v primerjavi z zneskom v letu prej, je na današnji seji spomnil vodja službe za razvoj in proučevanje na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Anton Dobrina.

Letna nominalna rast povprečne plače je po statističnih podatkih znašala 2,7 odstotka, povprečna letna rast cen pa 1,4 odstotka, je povedal.

Pokojnine se vse od leta 2010 niso usklajevale v polni meri, saj so njihovo rast omejevali interventni ukrepi, varčevalni zakon in proračunski dokumenti.

Zavod bo za uskladitev namenil 108 milijonov evrov, so za STA povedali v zavodu.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je približno 616.000, prejemnikov nadomestil iz invalidskega zavarovanja pa približno 44.300.

Spomladi je napovedana še 1,1-odstotna uskladitev, ki pa bo izredna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar