FinD - Novice - Mariborski stanovanjski sklad načrtuje energetske prenove
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.2.2018

Mariborski stanovanjski sklad načrtuje energetske prenove

Maribor, 18. februarja (STA) - Mariborski stanovanjski sklad v letošnjem letu načrtuje začetek nekaterih večjih naložb na področju celovite energetske sanacije stanovanjskih stavb. Za 1,4 milijona evrov vreden projekt na Engelsovi ulici si obetajo dobrega pol milijona evrov evropskega denarja iz naslova trajnostne urbane strategije, a se morajo pred tem dokapitalizirati.

Kot so za STA pojasnili na medobčinskem stanovanjskem skladu, so energetsko sanacijo za omenjeno območje vključili že v poslovno-finančni načrt za leto 2017. Gre za stanovanjsko naselje na naslovih Engelsova ulica 42, 44, 46, 48, 50 in 52, ki so bili zgrajeni leta 1995, v njih pa sta 102 občinski stanovanji z daljinskim ogrevanjem.

Sanacija predvideva zamenjavo stavbnega pohištva, ureditev toplotno izolacijske fasade in dodatne toplotne ojačitve strehe, krovsko kleparska dela, hidravlično uravnoteženje sistema ogrevanja in lokalno prezračevanje z rekuperacijo.

Sklad je projekt prijavil na evropski razpis, ki daje poudarek na spodbujanje naložb v energetsko prenovo javnih stavb za zmanjšanje rabe energije, in bil pri tem uspešen, zato bo za drugo fazo prejel 510.000 evrov. Nekaj več kot 900.000 evrov je Mestna občina Maribor zagotovila v proračunu za leto 2018.

Kdaj bo dejansko prišlo do realizacije tega projekta, še ni v celoti jasno, saj občina po zakonu svojega deleža na stanovanjski sklad kot samostojno pravno osebo ne more prenesti neposredno. Denar bodo zato zagotovili tako, da ga bodo na sklad prenesli z dokapitalizacijo, šele takrat pa bodo tam lahko s projektom nadaljevali.

Sicer pa je v dobrih 1,4 milijona evrov vključen tudi del sredstev, ki so ga v preteklih dveh letih že porabili za investicijsko in projektno dokumentacijo ter za menjavo stavbnega pohištva na dveh vhodih. V letu 2018 so vrednost del ocenili na 1,23 milijona evrov.

Ob tem bodo letos začeli urejati dokumentacijo za prenovo stanovanjskega bloka na Panonski ulici z 41 stanovanji, ocenjeno na skoraj 540.000 evrov. Tudi tukaj bodo del potrebnega denarja v višini 220.000 evrov predvidoma črpali iz kohezijskih sredstev. Za preostali del je bilo letos predvideno sofinanciranje iz mestnega proračuna, vendar so z rebalansom to postavko ukinili, zato so morali začetek del preložiti za vsaj leto dni.

Za več kot sto let star objekt na Šentiljski cesti, kjer je šest praznih stanovanj, načrtujejo celovito rekonstrukcijo. Lani so izdelali projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, zdaj čakajo na njegovo izdajo, po obnovi pa bodo pridobili sedem novih stanovanj, saj bodo predelali podstrešje. Omenjeno investicijo so ocenili na 430.000 evrov.

Mariborski stanovanjski sklad je ob tem v Staršah kupil polovico hiše, zgrajene kot dvojček, kjer načrtujejo štiri stanovanja.

Nekoliko bolj dolgoročno v mariborskem stanovanjskem skladu načrtujejo gradnjo soseske Studenci na Ruški in Korenčanovi ulici. Gre za dobrih 3700 kvadratnih metrov zemljišča, ki je že v lasti sklada, trenutno pa poteka izdelava občinskega prostorskega načrta.

Glede na idejni projekt namerava sklad tam zgraditi stanovanjsko sosesko s 65 stanovanji s pripadajočimi podzemnimi parkirnimi mesti. Naložbo v tri stolpiče ocenjujejo na 4,4 milijone evrov, pri čemer računajo na sofinanciranje s strani državnega stanovanjskega sklada. Za izdelavo OPPN in izvedbo projektnega natečaja za izdelavo načrta arhitekture so letos rezervirali 100.000 evrov.

Ob tem pa je sklad tudi lastnik dobrih 10.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča ob Šarhovi ulici, neposredno ob skoraj 40.000 kvadratnih metrih zemljišča v lasti državnega stanovanjskega sklada, ki ga je ta odkupil od DUTB. Na celotnem območju skupaj pripravljata projekt za izgradnjo približno 350 stanovanj.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar