FinD - Novice - V torek nadaljevanje obravnave predloga zakona o dodatnih ukrepih proti podlubnikom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.2.2018

V torek nadaljevanje obravnave predloga zakona o dodatnih ukrepih proti podlubnikom

Ljubljana, 15. februarja (STA) - DZ bo tretjo obravnavo predloga zakona o dodatnih ukrepih za odpravo posledic škode zaradi prenamnožitve populacije podlubnikov opravil v torek. Kot je danes pojasnil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, bodo v obravnavo vložili dopolnilo, in sicer manjši redakcijski popravek zaradi manjkajoče besede.

Cilj predloga je zagotoviti pravočasno in učinkovito izvedbo sanitarnih sečenj in preventivnih varstvenih del v gozdovih ter s tem zagotoviti ohranitev biotskega ravnovesja v gozdovih, poleg tega pa tudi zagotoviti pomoč lastnikom gozdov tako glede izpada dohodka kot tudi glede dodatnih ukrepov za obnovo in varstvo gozdov, je v sredo dejal državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marjan Podgoršek.

Naravne ujme so v slovenskih gozdovih v zadnjih letih povzročile veliko škode - posledice žleda v letu 2014 so bile 20-krat večje od posledic žleda v letu 1980, ki je dolgo veljal za največjo ujmo na Slovenskem, tudi vetrolom decembra lani je bil dvakrat večji od vetrolomov v zadnjih desetletjih, podobno velja za posledice prenamnožitve podlubnikov, škoda v zadnjih treh letih že presega šest milijonov kubičnih metrov lesa, je dejal Podgoršek.

Medtem ko veljavna zakonodaja po njegovih besedah omogoča učinkovit odziv na škodo po naravnih ujmah z ukrepi za obnovo prizadetih gozdov, predlog tega zakona lastnikom omogoča, da imajo čim manjše stroške in da se obnova zagotovi v čim krajšem času, je dejal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar