FinD - Novice - Vlagatelji na evropskih borzah dan začeli nakupovalno razpoloženi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.2.2018

Vlagatelji na evropskih borzah dan začeli nakupovalno razpoloženi

London/Frankfurt/Pariz, 15. februarja (STA) - Osrednje evropske borze se po prvi uri trgovanja gibljejo v zelenem območju, vlagatelji na stari celini pa tako sledijo razpoloženju v ZDA in Aziji. Kljub dvigu inflacije v ZDA, ki krepi pričakovanja o skorajšnjem novem dvigu obrestnih mer ameriške Federal Reserve, so skrbi borznikov zaradi tega nekoliko popustile.

Okoli 10. ure je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,92 odstotka nad gladino. DAX se je v Frankfurtu dvigoval za 0,63 odstotka in CAC 40 v Parizu za 1,28 odstotka. Na londonski borzi je FTSE 100 pridobival 0,50 odstotka vrednosti.

Vlagatelji na stari celini tako sledijo sredinemu razpoloženju v ZDA in današnjim gibanjem v Aziji. Indeksi na azijskih borzah, ki so bile pred praznovanjem kitajskega novega leta še odprte, so se danes namreč večinoma zvišali in s tem nekoliko nadoknadili padce iz prejšnjega tedna, ko je med vlagatelji vladalo nelagodje zaradi pričakovane vnovične podražitve denarja v ZDA.

V ZDA so v sredo objavili, da se je indeks cen življenjskih potrebščin, s katerim merijo inflacijo, januarja v ZDA v primerjavi z decembrom zvišal za 0,5 odstotka, kar je nad pričakovanji analitikov. Na letni ravni je rast indeksa ostala stabilna pri 2,1 odstotka. Na drugi strani je prodaja na drobno januarja v ZDA na mesečni ravni nazadovala za 0,3 odstotka na 492 milijard dolarjev, kar je pričakovanja o skorajšnjem dvigu obrestnih mer malo ublažilo.

Osrednji indeks tokijske borze Nikkei 225 je pridobil 1,47 odstotka. Borze v Hongkongu, Šanghaju, Seulu in Taipeiu so bile zaradi praznika že zaprte. Borzi v Sydneyju in Singapurju sta beležili okoli 1,2-odstotno rast.

Nekoliko se je okrepil tudi evro, ki na frankfurtski borzi pridobiva 0,27 centa, tečaj skupne evropske valute pa je pri 1,2484 dolarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar