FinD - Novice - Nemško gospodarstvo v zadnjem lanskem četrtletju izpolnilo pričakovanja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.2.2018

Nemško gospodarstvo v zadnjem lanskem četrtletju izpolnilo pričakovanja

Wiesbaden, 14. februarja (STA) - Nemško gospodarstvo je v zadnjem lanskem trimesečju glede na predhodno četrtletje poraslo za 0,6 odstotka, kar je v skladu s pričakovanji. Statistični urad je potrdil tudi predhodno oceno 2,2-odstotne rasti v celotnem lanskem letu. Gre za najboljši rezultat največjega gospodarstva v območju z evrom v zadnjih šestih letih.

Nemško gospodarstvo je v zadnjem lanskem četrtletju zabeležilo 0,6-odstotno, v tretjem trimesečju pa 0,7-odstotno rast, je danes sporočil nemški statistični urad Destatis. Analitiki so tak dosežek ob koncu lanskega leta pričakovali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Manjša upočasnitev proti koncu leta je po navedbah nemške centralne banke posledica dejstva, da si je oktobra več zaposlenih vzelo dodatne proste dneve za povezavo dveh nacionalnih praznikov in vikendov v daljše počitnice. Bundesbank tako še naprej verjame v močno in široko osnovano ciklično rast.

V letu 2017 je sicer nemško gospodarsko rast najbolj poganjal izvoz, kar je posledica globalnega gospodarskega okrevanja. Lansko leto je bilo za nemške izvoznike četrto zaporedno rekordno.

V zadnjem lanskem četrtletju so nemška podjetja več vlagala v strojno in drugo opremo, medtem ko so gradbene investicije nekoliko upadle. Potrošnja gospodinjstev je stagnirala.

V primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2016 je v zadnjem lanskem trimesečju nemško gospodarstvo poraslo za tri odstotke. V tretjem četrtletju je bila letna rast 2,8-odstotna.

Številke so še bolj impresivne upoštevajoč dejstvo, da je Nemčijo v zadnjem lanskem četrtletju že težila negotovost, povezana z neugodnim izidom parlamentarnih volitev. Nemška kanclerka Angela Merkel je koalicijski dogovor sklenila šele v tem mesecu, a ga morajo vpletene strani še potrditi.

Za letos nemška vlada napoveduje 2,4-odstotno gospodarsko rast.

Destatis je potrdil tudi predhodne podatke o januarski inflaciji. Ta je bila na letni ravni 1,6-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj kot decembra lani in 0,2 odstotne točke pod novembrsko. Na mesečni ravni so se cene v Nemčiji januarja znižale za 0,7 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar