FinD - Novice - V Ljubljani o izzivih pri dokončanju bančne unije
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.2.2018

V Ljubljani o izzivih pri dokončanju bančne unije

Ljubljana, 14. februarja (STA) - V Ljubljani bo danes v organizaciji Banke Slovenije in Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji konferenca o dokončanju bančne unije. Sodelujoči predstavniki ECB, Evropske komisije, Banke Slovenije in nekaterih bank bodo ocenili dosedanjo uspešnost dveh obstoječih stebrov unije in spregovorili o izzivih pri vzpostavitvi tretjega.

O izkušnjah z delovanjem prvega stebra bančne unije, enotnega mehanizma nadzora pri Evropski centralni banki (ECB), ki deluje od novembra 2014, bodo razpravljali namestnik generalnega direktorja direktorata za splošni mikrobonitetni nadzor pri ECB Rolf Klug, namestnik guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc in član uprave NLB Archibald Kremser.

Izkušnje prvih treh let delovanja drugega stebra, enotnega mehanizma za reševanje bank, bodo delili direktor za načrtovanje in odločanje pri Enotnem odboru za reševanje bank Antonio Carrascosa, viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak in član uprave Nove KBM Jon Locke.

O nadaljnjih korakih in izzivih pri dokončanju bančne unije in zniževanju nedonosnih izpostavljenosti bank pa bosta govorila Klug in Emiliano Tornese z generalnega direktorata za finančno stabilnost, finančne storitve in kapitalske trge pri Evropski komisiji.

Dokončanje oblikovanja bančne unije s postavitvijo njenega tretjega stebra - evropskega sistema jamstva za bančne vloge, ki je za kar nekaj članic, npr. za Nemčijo, sporen, je sicer kratkoročna prioriteta Evropske komisije pri njenih načrtih o poglabljanju gospodarske in denarne unije. Predloge glede tretjega stebra članice in komisija že nekaj časa usklajujejo, komisija pa bi si želela, da sistem zaživi v letu 2019.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar