FinD - Novice - Prek eDavkov še možnost oddaje vlog za vzdrževane družinske člane
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.2.2018

Prek eDavkov še možnost oddaje vlog za vzdrževane družinske člane

Ljubljana, 13. februarja (STA) - Tisti, ki do 5. februarja na finančno upravo (Furs) niso oddali vlog za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, to lahko prek Fursovega informacijskega sistema eDavki storijo še do 20. februarja. Ob tem na Fursu zavezance, ki še niso registrirani v sistem eDavki, pozivajo, naj to storijo čim prej.

Postopek registracije je sicer poenostavljen, saj za to ni več treba nameščati digitalnega potrdila. Pri registraciji je treba med drugim vnesti številko informativnega izračuna dohodnine, ki so ga zavezanci prejeli za leto 2016, 2015 ali za 2014. Če posameznik nima te številke, potem izbere polje "Nimam IID - pridobi kodo" in na domači naslov mu bo po pošti poslana koda, s pomočjo katere bo aktiviral uporabniški račun, so zapisali na Fursu.

Furs ob tem opozarja, da se lahko registracija zavleče za nekaj dni, če zavezanci doma nimajo shranjenega enega izmed informativnih izračunov dohodnine preteklih let. "Če se doslej še niste registrirali v sistem eDavki, pohitite," so poudarili.

Če se bodo namreč zavezanci lotili postopka registracije v sistem eDavki zgolj nekaj dni pred 20. februarjem in doma nimajo svoje informativnega izračuna dohodnine, na podlagi katerega bi registracijo opravili takoj, bodo registracijo opravili v nekaj dneh oz. ko bodo po pošti na dom prejeli kodo. S tem pa bodo lahko zamudili rok za oddajo vloge za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane.

Vlogo morajo sicer oddati zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti.

Glede na to, da bo za Furs obdelava podatkov, ki bodo oddani preko eDavkov, enostavnejša in hitrejša od tistih, ki bodo oddani na papirnatih obrazcih, bodo lahko ti zavezanci v primeru priznane posebne olajšave in preplačila dohodnine prejeli vračilo dohodnine na svoj račun nekaj dni prej kot ostali zavezanci. Konkretno to pomeni, da bodo prejeli denar štiri dneve pred iztekom roka vračila dohodnine, ostali zavezanci pa po naključnem vrstnem redu do datuma izteka roka, so pojasnili na Fursu.

Večje število oddanih vlog po elektronski poti na Fursu pričakujejo tudi zaradi prejšnji mesec poenostavljene registracije v sistem eDavki, za katero fizične osebe ne potrebujejo več kvalificiranega digitalnega potrdila.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar