FinD - Novice - Airbus korupcijsko preiskavo končal s poravnavo v višini več kot 80 milijonov evrov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.2.2018

Airbus korupcijsko preiskavo končal s poravnavo v višini več kot 80 milijonov evrov

Frankfurt, 10. februarja (STA) - Evropski letalski proizvajalec Airbus se je v korupcijski preiskavi, ki jo je sprožila prodaja bojnih letal Eurofighter Avstriji leta 2003, dogovoril za poravnavo v višini 81,25 milijona evrov, je danes sporočilo nemško tožilstvo. S tem se je končala preiskava, ki je se začela leta 2012, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemško tožilstvo pri letalskemu proizvajalcu ni našlo dokazov podkupovanja, s čimer so si zagotovili dobičkonosen posel. Je pa dejalo, da je bil Airbus neuspešen v svojem nadzoru, saj je nekdanjemu vodstvu dovolil večmilijonsko nakazilo nejasnega namena, ki je bilo povezano s poslom z Avstriji.

Avstrijske oblasti medtem še vedno vodijo preiskavo zaradi suma korupcije pri dve milijarde težkem poslu, s katerim je Avstrija pridobila 18 bojnih letal. Avstrijska vlada je lani zoper Airbus vložila tožbo. Letalskega proizvajalca obtožuje prevare pri sklenitvi posla in zahteva vračilo 1,1 milijarde evrov škode.

Sedanji direktor Airbusa Tom Enders je bil v času sklenitve posla vodja obrambnega oddelka Evropske aeronavtične obrambne in vesoljske agencije EADS. Kot je oznanil, se po aprilu 2019 ne bo potegoval za nov mandat.

Korupcijske preiskave v Nemčiji, Avstriji, Franciji in Veliki Britaniji mečejo slabo luč na eno najbolj znanih evropskih podjetij.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar