FinD - Novice - Kitajska z lastnimi naftnimi terminskimi pogodbami
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.2.2018

Kitajska z lastnimi naftnimi terminskimi pogodbami

Peking, 09. februarja (STA) - Kitajska bo marca ponudila lastne terminske pogodbe za prodajo nafte, je sporočil tamkajšnji regulator. Energetsko lačni velikan želi s tem povečati svoj vpliv na mednarodnem naftnem trgu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska komisija za vrednostne papirje CSRC je danes sporočila, da bodo terminske pogodbe na šanghajski borzi na voljo od 26. marca. Kratka izjava ni postregla z veliko informacijami, kitajski mediji pa poročajo, da bodo pogodbe na voljo tudi tujim investitorjem, denominirane pa bodo v juanih.

S svojimi terminskimi pogodbami želi Peking ponuditi alternativo najbolj priljubljenim terminskim pogodbam za zahodnoteksaško nafto iz ZDA ter severnomorsko nafto brent. Oboje so denominirane v dolarjih, prve ponujajo v New Yorku, druge pa v Londonu.

Po navedbah AFP bodo sicer kitajske pogodbe lahko predstavljale regionalni barometer ponudbe in povpraševanja v Aziji, težko pa se bodo kratkoročno kosale v mednarodnem okolju.

Kitajska se sicer ob rasti gospodarstva sooča z vse večjimi energetskimi potrebami. Zato je omejevanje nihanja cen nafte za Peking izrednega pomena.

Lani je Kitajska prehitela ZDA in postala največja svetovna uvoznica nafte. Januarja letos je na letni ravni zabeležila še dodatni 20-odstotni uvoz te surovine.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar