FinD - Novice - Britanska centralna banka bi utegnila kmalu zvišati obrestne mere
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.2.2018

Britanska centralna banka bi utegnila kmalu zvišati obrestne mere

London, 08. februarja (STA) - Britanska centralna banka je na današnjem zasedanju ključno obrestno mero pustila pri 0,5 odstotka, vendar po zasedanju opozorila, da bi jo lahko kmalu zvišala, če bo prišlo do potrebe po umirjanju inflacije. Ob tem so kljub grožnjam, ki jih prinaša brexit, zvišali tudi napoved britanske gospodarske rasti.

Po objavi informacij z zasedanja britanske centralne banke je funt poskočil v primerjavi z dolarjem, po pojasnilih analitikov predvsem zaradi možnosti višanja obrestnih mer, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na danes objavljene napovedi Bank of Englad bo britanski bruto domači proizvod (BDP) letos narasel za 1,8 odstotka, čeprav je banka še oktobra za 2018 napovedovala 1,6-odstotno rast BDP. Rast naj bi prihodnje leto, ko bo Velika Britanija zapustila EU, dosegla 1,9 odstotka. Tudi napoved za prihodnje leto je za 0,2 odstotne točke višja od predhodne.

"Globalno gospodarstvo raste z najhitrejšim tempom v sedmih letih," so zapisali v centralni banki. Ob tem so dodali, da rast vse bolj podpirajo investicije.

Stopnja inflacije naj bi letos v Veliki Britaniji dosegla 2,4 odstotka in se prihodnje leto znižala na 2,2 odstotka. Cilj britanske banke je sicer dvoodstotna inflacija.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar