FinD - Novice - Bundesbank: Močan evro ne ogroža rasti območja evra
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.2.2018

Bundesbank: Močan evro ne ogroža rasti območja evra

Frankfurt, 08. februarja (STA) - Rast vrednosti evra v primerjavi z ostalimi valutami, kot je dolar, ne ogroža rasti območja evra, je danes zatrdil guverner nemške centralne banke Jens Weidmann. Ocenil je, da je višja vrednost valute območja evra predvsem odziv na velike potenciale rasti gospodarstva območja evra, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Nekoliko manj optimističen je glede tega vprašanja prvi mož Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, ki je prejšnji mesec med dejavniki, ki bi lahko ogrozili gospodarsko rast, naštel tudi "razvoj dogodkov na trgu valut".

Od sredine decembra je evro v primerjavi z dolarjem pridobil približno štiri odstotke, v odnosu do jena se je okrepil za en odstotek. V celotnem letu 2017 je evro v primerjavi z dolarjem pridobil 15 odstotkov, v primerjavi z japonsko valuto pa 10 odstotkov.

Weidmann je sicer pojasnil, da ECB pazljivo spremlja razvoj dogodkov, predvsem v luči doseganja ciljnih dveh odstotkov inflacije. Močnejši evro namreč znižuje stopnjo inflacije, saj so uvoženi izdelki cenejši. Zaradi krepkejšega evra pa so izvozniki z območja evra manj konkurenčni, saj so njihovi izdelki na tujem držaji.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar