FinD - Novice - Na natečaj za idejne rešitve za dvigalo na Markovcu prispelo pet elaboratov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.1.2018

Na natečaj za idejne rešitve za dvigalo na Markovcu prispelo pet elaboratov

Koper, 31. januarja (STA) - Na koprsko občino je do torka, ko se je iztekel podaljšani rok za pripravo elaboratov za izbor strokovno najprimernejše rešitve in izbiro izdelovalca projektne dokumentacije za vertikalno mobilno povezavo znotraj Kopra tj. dvigala med obalo in Markovcem, prispelo pet elaboratov. Najprimernejšo rešitev naj bi na predvidoma izbrali do 14. februarja.

Gradbeno dovoljenje naj bi nato pridobili najkasneje do septembra, saj je to tudi pogoj za kandidaturo za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev iz naslova celostnih teritorialnih naložb, so za STA pojasnili na Mestni občini Koper.

Občina z omenjenim natečajem išče idejne rešitve za dvigalo, ki bi povezalo Markovec, obalno območje in mestno središče. Celotno območje Markovca je namreč zaradi višinske razlike in precejšnjega naklona praktično odrezano od obalnega dela in samega mesta Koper. Občina si je tako pred časom zamislila, da bi nekaj več kot 50 metrov višinske razlike med Markovcem in Žusterno premostila z dvigalom, ki bi ga umestila v bližino sprehajališča med Koprom in Žusterno ter v neposredno bližino kolesarske povezave.

Tovrstna rešitev bi po mnenju občine bistveno pripomogla k večji mobilnosti tamkajšnjih prebivalcev, hkrati pa bi gibalno oviranim osebam ter staršem z vozički olajšala dostop do obale in mesta s hriba.

Prispele elaborate bo pregledala devetčlanska ocenjevalna komisija. Zmagovalec natečaja, s katerim bo občina sklenila pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije s pridobitvijo gradbenega dovoljenja, bo prejel denarno nagrado v višini 10.000 evrov, drugo nagrajeni 7000 evrov, tretje pa 5000 evrov.

Natečajna naloga je razdeljena v dve fazi. Prva zajema t.i. javni del, v okviru katerega občina išče rešitev za premostitev višinske razlike med obalnim delom in Markovcem, kot tudi mobilno povezavo naprej vse do vrha Markovega hriba, ter navezavo na obstoječo cestno in kolesarsko infrastrukturo. Občina se bo s prvo fazo prijavila na razpis za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev iz mehanizma celostnih trajnostnih naložb.

Druga faza predvideva iskanje rešitve za nadvišanje dvigala z razglednim stolpom do višine 111 metrov, ki bo med drugim omogočal razvoj zanimivih turističnih vsebin in atrakcij. Za realizacijo druge faze, ki predvideva izdelavo projektne dokumentacije in izvedbo gradnje, si občina nadeja poiskati zasebnega partnerja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar