FinD - Novice - Evropske borze navzdol; cenejša nafta, krepkejši evro
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.1.2018

Evropske borze navzdol; cenejša nafta, krepkejši evro

London/Frankfurt/Pariz, 30. januarja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Nafta se je tako kot že v ponedeljek pocenila, tečaj evra pa se je zvišal. S krepkejšim evrom kot tudi v zadnjem času spet bolj privlačnimi pribitki na obveznice pa se zanimanje vlagateljev za nakup delnic zmanjšuje, pravijo analitiki.

Gospodarstvo v območju evra se lahko v letu 2017 pohvali z najvišjo rastjo v zadnjih desetih letih. Obseg bruto domačega proizvoda se je v primerjavi s predhodnim letom povečal za 2,5 odstotka, kar je občutno več od rasti v letu 2016, ko je bila 1,7-odstotna. Se je pa januarja v območju evra nepričakovano močno poslabšala gospodarska klima, čeprav še naprej ostaja na zgodovinsko visoki ravni.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal natanko za odstotek in trgovanje končal pri vrednosti 3606,75 točke. Med trgovanjem je zdrsnil na najnižjo raven v zadnjih dveh tednih, a se je uspel ohraniti nad psihološko pomembno mejo 3600 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,95 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,87 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 1,09 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,07 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,25 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,35-odstoten padec.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,05 odstotka nižji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,83 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,63 odstotka.

Tečaj evra se je danes opazno zvišal in izničil izgube, ki jih je utrpel v ponedeljek. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2422 dolarja, potem ko se je zjutraj njegov tečaj znižal vse do 1,2335 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2421 dolarja oz. 0,42 centa višje kot v ponedeljek.

Cene nafte so se tudi danes znižale, vendar pa je v vsem mesecu opaziti precejšnjo rast. Izgleda, da se vlagatelji vse bolj zavedajo rasti proizvodnje v ZDA, analitiki komentirajo zadnja negativna gibanja cen nafte.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena marca, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 64,97 dolarja, kar je 59 centov manj kot v ponedeljek. V Londonu so se marčne terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 34 centov na 69,12 dolarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar