FinD - Novice - Nemška inflacija januarja razočarala
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.1.2018

Nemška inflacija januarja razočarala

Frankfurt, 30. januarja (STA) - Nemčija je januarja zabeležila nižjo stopnjo inflacije od pričakovanj. Na letni ravni je bila rast cen 1,6-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj od pričakovanj analitikov in enako kot v decembru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki jo upošteva Evropska centralna banka (ECB), je bila januarja 1,4-odstotna. To je 0,2 odstotne točke pod decembrsko ravnijo.

Podatki so slaba novica za ECB, ki si želi v območju evra inflacijo blizu, a tik pod dvema odstotkoma. Tudi analitiki ocenjujejo, da bi morala biti inflacija v Nemčiji, ki se lahko pohvali z nizko stopnjo brezposelnosti in gospodarsko rastjo, najvišjo od leta 2011, krepkejša od dejanske.

Za nekaj dodatnega pritiska na cene bi lahko poskrbeli sindikati. Nemški sindikat IG Metall je namreč ta teden napovedal opozorilne stavke, s katerimi bodo delavci terjali višje plače in krajši delovni čas.

Še kar nekaj časa pa bo trajalo, da bodo podobne zahteve lahko podali delavci v drugih evrskih državah. Brezposelnost v številnih drugih državah s skupno valuto namreč ostaja visoka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar