FinD - Novice - Banka Slovenije: Prepoved zaračunavanja nadomestil velja za vse kartice
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.1.2018

Banka Slovenije: Prepoved zaračunavanja nadomestil velja za vse kartice

Ljubljana, 30. januarja (STA) - V Banki Slovenije so opozorili na napačne informacije v medijih glede prepovedi zaračunavanja nadomestil za plačila s kreditnimi in plačilnimi karticami. Kot so poudarili, prepoved velja za vse kartice, ki jih potrošnikom v Sloveniji izdajajo ponudniki plačilnih storitev, torej tudi za denimo Paypal, American Express in Diners Club.

Kot so v Banki Slovenije zapisali na spletnih straneh, želijo v izogib nejasnostim pojasniti, da zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, ki ga je DZ sprejel v četrtek, med drugim določa, da velja prepoved zaračunavanja nadomestil, ki bi jih za sprejem kartice kot plačilnega instrumenta zahtevali trgovci, pri plačilih z vsemi plačilnimi karticami, ki jih potrošnikom v Sloveniji izdajajo ponudniki plačilnih storitev.

Na plačilne transakcije z navedenimi karticami se namreč nanaša uredba, ki med drugim omejuje višino medbančnih provizij. Prepoved zaračunavanja nadomestil pa se ne nanaša na dvige na bankomatih ali na bančnih okencih.

Zakonodaja je posledica implementacije evropske direktive v slovenski pravni red. V EU so sredi meseca namreč začele veljati zakonodajne spremembe na področju plačilnih storitev, katerih cilj je med drugim omogočiti še večji razmah inovativnih finančnih storitev v prid končnemu uporabniku in okrepiti varstvo potrošnikov, prepovedano pa je tudi zahtevati posebna nadomestila za plačilo s kreditno ali plačilno kartico.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar