FinD - Novice - Stavkovni odbori sindikatov pričakujejo opredelitev vlade do stavkovnih zadev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.1.2018

Stavkovni odbori sindikatov pričakujejo opredelitev vlade do stavkovnih zadev

Ljubljana, 30. januarja (STA) - Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja pričakuje, da se bo vlada na pogajanjih v sredo jasno opredelila do vseh stavkovnih zahtev in pri vsaki od njih podala svoj predlog rešitve. Upajo tudi, da bo vladna stran končno imela mandat za pogajanja o njihovem razreševanju, so sporočili iz koordinacije stavkovnih odborov.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja ocenjuje, da je bila enodnevna opozorilna splošna stavka javnega sektorja, pospremljena s protestnim shodom pred vlado, izjemno uspešna.

Udeležba krepko nad 30.000 javnih uslužbencev v stavki v vseh dejavnostih javnega sektorja in množični protestni shod sta po njihovem odločno opozorilo in jasen znak, da imajo stavkovne zahteve izjemno podporo tako med delavci javnega sektorja kot tudi širše.

"Upamo, da je množična udeležba delavcev v stavkovnih in protestnih aktivnostih vendarle predramila vlado in da se je ta zavedla resnih razmer ter da je svoja izhodišča ponovno pretehtala," so zapisali.

Poleg tega zahtevajo, da vlada predstavi potek pogajanj, ki jih posamično vodi z nekaterimi sindikati, in svoje predloge, ki jih tam zastopa. Preseneča jih namreč vsesplošno javno poudarjanje konstruktivnosti ločenih pogajanj.

Ob tem so opozorili, da sindikati v koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja ne bodo dopustili nikakršnih ločenih stavkovnih ali drugih kompromisov v škodo članov, ki jih zastopajo. Prav tako ne bodo dopustili rešitev, ki bi bile sklenjene mimo enotnega plačnega sistema ter brez vednosti in večinskega soglasja sindikatov, ki sodelujejo v pogajanjih in usklajevanjih kolektivnih pogodb.

Pozivajo vse strani, naj ne ponovijo "nezakonitega in neustavnega sklepanja kolektivne pogodbe za javni sektor iz leta 2010". Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je koordinaciji sindikatov javnega sektorja jasno zavezal, da se to ne bo zgodilo, so spomnili in poudarili, da ga bodo držali za dano besedo, sicer bodo stavkovne aktivnosti zaostrili. Ne izključujejo niti večdnevne splošne stavke oziroma stavke do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar