FinD - Novice - Območje z evrom in EU lani z 2,5-odstotno gospodarsko rastjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.1.2018

Območje z evrom in EU lani z 2,5-odstotno gospodarsko rastjo

Luxembourg, 30. januarja (STA) - Tako območje z evrom kot celotna EU sta lani zabeležila po 2,5-odstotno gospodarsko rast, na podlagi prvih podatkov ocenjuje evropski statistični urad Eurostat. To je najmočnejša rast v zadnjem desetletju. V zadnjem lanskem četrtletju je bila glede na trimesečje poprej rast v obeh območjih 0,6-odstotna.

V primerjavi z enakim obdobjem leta 2016 se je medtem bruto domači proizvod (BDP) v območju z evrom v zadnjem lanskem četrtletju okrepil za 2,7 odstotka, v osemindvajseterici pa za 2,6 odstotka.

Po oceni francoske tiskovne agencije AFP podatki Evropo postavljajo v samo središče globalnega gospodarskega okrevanja. Gre za stopnje rasti, kot jim stara celina ni bila priča vse od začetka finančne krize, in to kljub zaskrbljenosti, povezane z brexitom. Svoj pozitiven kamen sta v mozaik evropskega okrevanja med drugim dodali Francija in Španija.

Gre za najvišjo stopnjo gospodarske rasti od leta 2007, ko se je gospodarstvo območja z evrom okrepilo za tri odstotke. Rezultat je občutno nad tistim iz leta 2016, ko je rast BDP v EU dosegla 1,8 odstotka, v območju evra pa 1,7 odstotka.

Pozitivno odmeva tudi novica, da je Eurostat oceno rasti v tretjem četrtletju lani tako za države z evrom kot za vse članice EU dvignil za 0,1 odstotne točke na 0,7 odstotka. Za 0,7 odstotka sta se gospodarstvi obeh območij okrepili tudi v drugem lanskem četrtletju, v prvem pa je bila rast po 0,6-odstotna.

V medletni primerjavi je medtem območje z evrom je v tretjem lanskem četrtletju beležilo 2,8-odstotno letno rast, v drugem 2,4-odstotno in v prvem 2,1-odstotno. Vse članice EU pa so tretje četrtletje prav tako končale z 2,8-odstotno krepitvijo gospodarstva, v drugem četrtletju je bila rast 2,5-odstotna, v prvem pa 2,2-odstotna.

Evropska komisija je sicer za letos tako EU kot območju evra napovedovala 2,1-odstotno gospodarsko rast, Evropska centralna banka pa območju evra 2,3-odstotno.

V kolikor bodo prve ocene gospodarskih rasti potrjene, bosta EU in območje z evrom znova presegla dosežek ZDA. Ameriško gospodarstvo je namreč po prvi oceni v celotnem letu 2017 zraslo za 2,3 odstotka.

Za Slovenijo podatek o rasti v zadnjem četrtletju danes še ni znan. Statistični urad ga bo po napovedih objavil 28. februarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar