FinD - Novice - Eurostat v objavo prve ocene rasti BDP v zadnjem četrtletju in celotnem letu 2017
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.1.2018

Eurostat v objavo prve ocene rasti BDP v zadnjem četrtletju in celotnem letu 2017

Luxembourg, 30. januarja (STA) - Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil prvo oceno rasti BDP 19 držav z evrom in 28 članic EU v zadnjem lanskem četrtletju. V tretjem sta obe območji v primerjavi s predhodnim po sezonsko prilagojenih podatkih beležili 0,6-odstotno rast, v letni primerjavi pa 2,6-odstotno. Objavil bo tudi prvo oceno rasti v celotnem minulem letu.

Za Slovenijo podatek o rasti v zadnjem četrtletju danes še ne bo znan. Statistični urad ga bo po napovedih objavil 28. februarja.

Med državami članicami unije so imele v tretjem četrtletju na četrtletni ravni najvišjo rast Romunija, Malta in Latvija. Na drugi strani je BDP upadel na Danskem, v Litvi pa skoraj stagniral. Tudi na letni ravni je z najvišjo rastjo v EU dominirala Romunija, sledili sta ji prav tako Malta in Latvija.

V tretjem četrtletju je bil v Sloveniji BDP za 4,9 odstotka višji kot v enakem četrtletju lani in za odstotek višji kot v prejšnjem četrtletju.

Evropska komisija za letos tako EU kot območju evra napoveduje 2,1-odstotno gospodarsko rast, Evropska centralna banka pa območju evra 2,3-odstotno.

Za ZDA je prva ocena rasti v zadnjem lanskem četrtletju in celotnem minulem letu znana nekaj dni. Ameriško gospodarstvo se je v tem četrtletju ohladilo in poraslo manj od pričakovanj. Gospodarska rast je bila na letni ravni 2,6-odstotna, v celotnem letu 2017 pa je ameriški BDP zrasel za 2,3 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar