FinD - Novice - Danes nov krog pogajanja s šolskim sindikatom Sviz
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.1.2018

Danes nov krog pogajanja s šolskim sindikatom Sviz

Ljubljana, 30. januarja (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja, ki so napovedali stavke, v tem tednu nadaljujejo pogajanja. Danes popoldne se bodo vladni pogajalci sestali s predstavniki sindikata Sviz, ki je stavko napovedal za 14. februar. Do zdaj so se sestali dvakrat, Sviz pa je minuli teden prošnjo za čim prejšnje srečanje naslovil tudi na premiera.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) opozarjajo, da gre za stavkovne zahteve več kot 47.000 zaposlenih strokovnih delavcev z vseh ravni izobraževanja, od vrtcev do univerze.

Zahtevajo ustreznejše vrednotenje izobraževalnega dela. Kot opozarjajo, plače v vzgoji in izobraževanju zaostajajo za plačami na primerljivih delovnih mestih v javnem sektorju z enako izobrazbo. Razmerja med zdravniki oz. zdravniki specialisti in (visokošolskimi) učitelji pa natančno določa že aneks h kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje iz leta 2002. Prav tako zahtevajo ustrezno ovrednotenje razredniškega dela ter regres v višini 1200 evrov za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo.

Za dogovor, ki bi preprečil stavko, imajo še približno dva tedna. A bodo v tem času vladne pogajalce zaposlovala tudi pogajanja z drugimi sindikati. S skupino sindikatov iz pogajalske skupine pod vodstvom Jakoba Počivavška, ki so prejšnji teden že organizirali stavko in protestni shod, se bodo prvič po stavki sestali v sredo.

Po uvodnih sestankih s predstavitvijo stavkovnih zahtev v prejšnjem tednu pa vlado čaka tudi nadaljevanje pogovorov s predstavniki sindikatov policistov ter ločeno s sindikatoma zaposlenih v zdravstveni negi in socialnem varstvu. Prvi so stavko napovedali za 12. februar, drugi za 13. februar.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar