FinD - Novice - Češka avtomobilska industrija lani z rekordno proizvodnjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.1.2018

Češka avtomobilska industrija lani z rekordno proizvodnjo

Praga, 28. januarja (STA) - Avtomobilska industrija na Češkem je lani znova podirala rekorde, saj so v državi v 2017 izdelali 1,414 milijona osebnih avtomobilov, kar je največ doslej. S tem rekordom se je Češka lani zavihtela na peto mesto med največjimi evropskim avtomobilskimi proizvajalci, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Avtomobilski proizvajalci na Češkem so lani proizvedli 5,2 odstotka več avtomobilov kot v predhodnem letu. Hkrati je bilo lansko leto že četrto zaporedno leto rasti, kažejo podatki češke zveze avtomobilskih proizvajalcev.

Avtomobilska industrija je eden glavnih sektorjev češkega gospodarstva, saj so na Češkem tri večje avtomobilske tovarne. Poleg Škode iz skupine Volkswagen so v državi prisotni tudi tudi južnokorejski Hyundai in skupen obrat Toyote in PSA, imenovan TPCA.

Škoda je proizvodnjo lani okrepila za 12,2 odstotka na rekordnih 858,103 vozil, proizvodnja Hyundaia je upadla za 0,5 odstotka na 356.700, medtem ko so v TPCA izdelali 199.078 avtomobilov, kar je bilo 9,8 odstotka manj kot v predhodnem letu.

Češka centralna banka sicer ocenjuje, da je tamkajšnji bruto domači proizvod lani narasel za 4,5 odstotka, letos pa naj bi rast dosegla 3,4 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar