FinD - Novice - Evropske borze z rastjo; evro navzgor
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.1.2018

Evropske borze z rastjo; evro navzgor

Frankfurt/Pariz/London, 26. januarja (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je po negativnem četrtku začel z rastjo. Vlagatelji sicer niso najbolj zadovoljni z močnim evrom, ki se je danes znova okrepil, a ostaja pod mejo 1,25 dolarja.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se je do 9.30 zvišal za 0,25 odstotka na 3639 točk. V Frankfurtu se je DAX po skoraj enoodstotnem četrtkovem padcu doslej dvignil za 0,06 odstotka na 13.306 točk, v Parizu pa je bil CAC 40 0,58 odstotka nad gladino, pri 5513 točkah.

Tečaj evra je v primerjavi z dolarjem v četrtek dosegel najvišjo raven v zadnjih treh letih, kar je slaba novica za izvoznike v območju z evrom. Evrski izvoz je namreč zaradi tega v svetu dražji. Vendar pa je bil dan za skupno evropsko valuto turbulenten.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je po seji sveta banke v četrtek prvič opozoril na negotovost glede morebitnih učinkov rasti evra na cenovno stabilnost. Kot je dejal, nedavna nihanja v tečaju predstavljajo "vir negotovosti, ki ga je treba spremljati v luči morebitnih učinkov na srednjeročno cenovno stabilnost".

Kasneje je sicer ameriški predsednik Donald Trump v Davosu na Svetovnem gospodarskem forumu poudaril, da si želi močan dolar. Posledično je vrednost evra upadla, danes pa se znova dvignila.

Za en evro je bilo treba v Frankfurtu danes zjutraj odšteti 1,246 dolarja, s čimer se je evro podražil za 0,68 odstotka. ECB je referenčni tečaj evra v četrtek postavila pri 1,2407 dolarja.

Pretežno pozitiven je bil tudi dan na azijskih borzah. V Tokiu se je indeks Nikkei 225 sicer spustil za 0,16 odstotka, potem ko so vlagatelji unovčevali dobičke. Borza v Sydneyju je bila zaprta, v Seulu pa je Kospi pridobil 0,49 odstotka vrednosti. V Hongkongu je Hang Seng po 1,53-odstotnem skoku končal na novi rekordni ravni, v Šanghaju je Composite pridobil 0,28 odstotka vrednosti.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar