FinD - Novice - Tudi škofjeloški svetniki potrdili dokapitalizacijo Starega vrha
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.1.2018

Tudi škofjeloški svetniki potrdili dokapitalizacijo Starega vrha

Škofja Loka, 26. januarja (STA) - Škofjeloški občinski svetniki so na četrtkovi seji soglasno potrdili dokapitalizacijo Smučarsko turističnega centra (STC) Stari vrh. Občini Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane, katere svetniki so dokapitalizacijo podprli že decembra lani, bosta tako v STC Stari vrh vložili vsaka po 200.000 evrov za odkup terjatev od banke.

STC Stari vrh se je lansko jeseni pred pripravami na novo zimsko sezono uspel dogovoriti s Heta Asset Resolution za rešitev več kot deset let starega finančnega lizinga, s pomočjo katerega je družba zgradila sodobno šestsedežnico. Dolg, ki je lansko pomlad znašal še 3,4 milijona evrov, je družbo dolgo obremenjeval, saj njeni prihodki niso zadoščali za njegovo normalno poplačilo.

V skladu s sporazumom bo družba sedaj do konca februarja odkupila vse lizing pogodbe, pri čemer je bil prvi obrok plačila oziroma odkupa že izvršen septembra lani. Pri finančni konstrukciji odkupa pogodb in s tem finančne sanacije podjetja pa ima pomemben delež tudi sodelovanje lokalnega gospodarstva in obeh občin, ki sta od prestrukturiranja družbe lansko pomlad njeni edini lastnici.

Kot je na četrtkovi seji škofjeloškim svetnikom pojasnil v. d. direktorja STC Stari vrh Tomaž Trobiš, je družba letos na prelomnici, ko naj bi se končno razrešilo vprašanje obveznosti do Hete. "To je priložnost, ki je ne gre izpustiti, saj bo družba dobila precejšen odpust," je povedal Trobiš in dodal, da se bo podjetje potem lahko postavilo na svoje noge in bo v bodoče lahko delalo drugače kot zadnjih 12 let, ko jim je banka zategovala pas.

Z izvršenim odkupom in s tem odpisom več kot 70 odstotkov obveznosti podjetja z naslova lizing pogodb, bo rešena problematika finančnega saniranja podjetja, ki tekoče posluje pozitivno, je prepričan škofjeloški župan Miha Ješe. Predlog, da škofjeloška občina v proračunu zagotovi 200.000 evrov za dokapitalizacijo podjetja pa so soglasno potrdili tudi vsi občinski svetniki.

Nekateri so sicer izrazili pomisleke o tem, kako uspešno bo lahko poslovalo smučišče in opozorili na nekatere težave. Martin Trampuš se tako boji, da dolgoročno Stari vrh kot nižinsko smučišče nima prihodnosti in se bo moral osredotočiti bolj na poletno sezono. "Se mi pa zdi, da se sedaj v podjetju dobro dela in prav je, da se ta finančna zgodba zaključi," je sklenil.

Kot je pojasnil Ješe, se bosta z županom Občine Gorenja vas - Poljane Milanom Čadežem že danes sestala z vodstvom STC Stari vrh, da se dogovorijo, kako bodo operativno v prihodnjih dveh tednih izvedli dokapitalizacijo in do konca februarja izpeljali odkup terjatev oziroma lizing pogodb.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar