FinD - Novice - DZ potrdil zakon o plačilnih storitvah
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.1.2018

DZ potrdil zakon o plačilnih storitvah

Ljubljana, 25. januarja (STA) - DZ je danes potrdil zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih. Zakon, ki bo prispeval k večji varnosti in ugodnostim za potrošnike, med drugim uvaja storitev zagotavljanja informacij o računih in prepoveduje posebna nadomestila za plačilo s kreditno ali plačilno kartico.

Za zakon je glasovalo 48 poslancev, proti pa eden.

Zakon med plačilne storitve vključuje novi obliki plačilnih storitev, ki se izvajata prek interneta, in sicer storitev odreditve plačil in storitev zagotavljanja informacij o računih. Prepoveduje tudi posebna nadomestila za plačilo s kreditno ali plačilno kartico.

V Sloveniji bo prepoved, da prejemnik plačila zahteva nadomestilo za transakcijo s kartico, veljala za vse, razen za storitve oz. kartice, kot so denimo PayPal, American Express ter Diners Club. V teh primerih provizija ne bo smela preseči neposrednega stroška, ki ga zaradi sprejetja kartičnega plačila nosi prejemnik plačila.

Zakon v slovensko zakonodajo prenaša evropsko direktivo, ki je začela veljati 13. januarja. Zanjo velja načelo popolne harmonizacije, kar pomeni, da država v zakonu ne sme uvajati dodatnih ali drugačnih ureditev, kot jih opredeljuje direktiva.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar