FinD - Novice - DZ sprejel novelo zakona o evidentiranju nepremičnin
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.1.2018

DZ sprejel novelo zakona o evidentiranju nepremičnin

Ljubljana, 25. januarja (STA) - DZ je danes z 41 glasovi za in 21 proti sprejel novelo zakona o evidentiranju nepremičnin, s katero naj bi zagotovili bolj kakovostne podatke v javnih evidencah, med drugim zaradi množičnega vrednotenja nepremičnin.

Cilj novele je ureditev evidentiranja in spreminjanja podatkov o zemljiščih, stavbah in delih stavb v zemljiškem katastru, katastru stavb in registru nepremičnin, ki je pomanjkljiva ali neustrezna, zlasti z vidika izvajanja množičnega vrednotenja nepremičnin, je dejala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

Pri zemljiškem katastru so med drugim predvidena bolj jasna pravila vodenja in usklajevanja podatkov o dejanski rabi zemljišč. Predvidena je tudi lokacijska izboljšava podatkov, za kar bo uvedena nova geodetska storitev.

Pri katastru stavb bodo med drugim uskladili pravila za vpisovanje podatkov o lastnikih delov stavb s pravili za vpisovanje teh podatkov v zemljiško knjigo. Delitev stavbe na več delov bo za stanovanjske stavbe, zgrajene po 1. januarju 2003, omejeno; dovoljeno bo le, če je bilo izdano gradbeno dovoljenje za večstanovanjsko stavbo.

Bistveni podatki o stavbah in delih stavb (predvsem spreminjanje površin in dejanskih rab delov stavb) se bodo lahko spreminjali le z elaboratom geodetskega podjetja ali projektanta.

Pri registru nepremičnin bo bolj jasno določeno vodenje podatkov o nepremičninah.

Lastniki nepremičnin bodo enkrat letno prejeli obvestilo, če se bodo podatki v evidencah spremenili in lastniki ne bodo o njih obveščeni že z upravno odločbo ali obvestilom, določa novela. Za boljši nadzor je geodetskim inšpektorjem razširila pooblastila.

Kot je dejala ministrica, je novela pomemben korak k celoviti prenovi zakonodaje s področja evidentiranja nepremičnin, ki jo bo predstavljal novi zakon o katastru nepremičnin. Ta naj bi namesto treh evidenc (zemljiškega katastra, katastra stavb in registra nepremičnin) oblikoval enotno evidenco - kataster nepremičnin.

Medtem ko so v koaliciji novelo podprli, saj da predstavlja primerno podlago za zagotovitev kakovostnega sistema evidentiranja in vodenja podatkov, so bili v koaliciji kritični, ker da je vlada znova ponudila parcialno rešitev, namesto da bi področje evidentiranja, vrednotenja in obdavčitve nepremičnin uredila naenkrat in celovito.

Tako so v NSi med drugim izrazili dvom, da bodo evidence dovolj natančne za prihodnjo obdavčitev, zavzeli so se za zakon o legalizaciji nedovoljenih gradenj po vzoru Hrvaške, ki da bi uredil tudi evidence.

V SDS so med drugim menili, da je zakon nedodelan, predvsem se jim zdi sporna opredelitev postopkov pri izboljšanju lokacijske natančnosti, ki da bi lahko bila tudi ustavno sporna. V Levici in poslanski skupini nepovezanih poslancev so med drugim menili, da bi bilo treba sprejeti ustrezno stanovanjsko politiko in spremeniti sistem obdavčitev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar