FinD - Novice - Razpoloženje v nemškem gospodarstvu januarja rekordno dobro
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.1.2018

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu januarja rekordno dobro

München, 25. januarja (STA) - Razpoloženje v nemškem gospodarstvu je januarja doseglo rekordno raven. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski institut Ifo, je z decembrskih 117,2 točke zrasel na 117,6 točke, kar je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP najvišje doslej. Pričakovanja za prihodnost so se nekoliko poslabšala.

Predsednik Ifa Clemens Fuest je podatke pospremil z besedami, da je nemško gospodarstvo leto začelo dinamično. Rezultat je presegel pričakovanja analitikov, ki so napovedovali nespremenjeno vrednost indeksa.

Optimizem gospodarstvenikov je po ocenah ekonomista Carstena Brzeskega iz banke ING Diba dokaz, da počasno oblikovanje vlade, ki se vleče že več kot štiri mesece, ni vplivalo na gospodarstvo.

Pričakovanja prihodnjega gospodarskega stanja so se januarja nekoliko poslabšala, a po navedbah Ifa "ostajajo na visoki ravni".

Nemško gospodarstvo je lani zabeležilo 2,2-odstotno gospodarsko rast, kar je najhitrejša rast po letu 2011. Poganjale so jo investicije in izvoz, medtem ko sta se tako zasebna kot državna potrošnja v primerjavi z letom prej nekoliko znižali.

Za letos nekateri analitiki pričakujejo okoli 2,5-odstotno gospodarsko rast.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar