FinD - Novice - Zdravstvena preiskovalna komisija danes pričakuje Klemenčiča
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.1.2018

Zdravstvena preiskovalna komisija danes pričakuje Klemenčiča

Ljubljana, 25. januarja (STA) - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic namerava danes zaslišati ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča. Komisija ga je pričakovala že v preteklem tednu, a se je opravičil. Klemenčič prihaja na zaslišanje tudi kot nekdanji predsednik protikorupcijske komisije.

Zdravstvena preiskovalna komisija bo v tem tednu zasedala zgolj danes, Klemenčič pa je edini vabljeni. Predsednica komisije Jelka Godec (SDS) je za STA pojasnila, da se je znašel na seznamu prič predvsem kot aktualni pravosodni minister: "Seveda pa nam lahko pomaga tudi kot nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, tudi v luči zaslišanja Alenke Bratušek."

Preiskovalna komisija je v preteklem tednu zasedala kar trikrat in zaslišala pet prič. Pričala je tudi Bratuškova, ki je bila na čelu vlade od maja 2013 do septembra 2014 in je bila zadnjih nekaj mesecev mandata tudi v funkciji ministrice za zdravje. Na zaslišanju je pojasnila, da se v času vodenja vlade in ministrstva nikoli ni srečala s problematiko preplačil žilnih opornic, saj je na to ni nihče opozoril.

Klemenčič je postal predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) septembra 2010, konec novembra 2013 pa je celoten senat predsedniku republike podal nepreklicno odstopno izjavo. Zdajšnjega predsednika KPK Borisa Štefaneca je zdravstvena preiskovalna komisija zaslišala že v začetku decembra 2016. Njegovo pričanje ni postreglo z novimi dejstvi.

Štefanec je predvsem ponovil izsledke KPK o nabavi medicinskih pripomočkov v bolnišnicah, ki jih je objavila novembra 2016. Ključna ugotovitev KPK je bila, da slovenske bolnišnice za pripomočke svetovnih proizvajalcev plačujejo več, kot za enake pripomočke plačujejo bolnišnice v drugih evropskih državah enotnega trga EU.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar