FinD - Novice - DZ danes o dopolnitvi zakona o dostopu do informacij javnega značaja in zakonu o evidentiranju nepremičnin
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.1.2018

DZ danes o dopolnitvi zakona o dostopu do informacij javnega značaja in zakonu o evidentiranju nepremičnin

Ljubljana, 25. januarja (STA) - DZ bo danes odločal o dopolnitvi zakona o dostopu do informacij javnega značaja, s katero bi izključili možnost vstopa stranskih udeležencev v postopke, ko je predmet odločanja dostop do podatkov, ki so po zakonu javni. Odločal bo tudi o noveli zakona o evidentiranju nepremičnin, ki naj bi prinesla bolj kakovostne podatke v javnih evidencah.

Predlog dopolnitve zakona o dostopu do informacij javnega značaja so v DZ vložili poslanci koalicije na predlog Društva novinarjev Slovenije, Združenja novinarjev in publicistov, Sindikata novinarjev Slovenije in Amnesty International Slovenia. Slednji so dopolnitve predlagali, ker vključevanje stranskih udeležencev v postopke odločanja o dostopu do informacij javnega značaja, ki so po zakonu javne, podaljšuje in draži postopke, čeprav stranski udeleženci praviloma nimajo možnosti vplivati na odločitev.

Z dopolnitvijo zakona bi tako med drugim določili, da je v postopku z zahtevo za dostop do informacije javnega značaja lahko stranka postopka samo prosilec informacij, ko je predmet odločanja dostop do podatkov, za katere je z zakonom določeno, da so javni. Določili bi tudi, da v postopku vsaka stranka nosi svoje stroške. Predlog je na odboru za notranje zadeve dobil soglasno podporo članov odbora.

Poslanci imajo danes na dnevnem redu tudi vladni predlog zakona o evidentiranju nepremičnin, ki naj bi dal podlago za bolj kakovostne podatke v javnih evidencah, kot so zemljiški kataster, kataster stavb in register nepremičnin. To področje se je namreč izkazalo za pomanjkljivo, zlasti z vidika množičnega vrednotenja nepremičnin.

Poleg tega bodo potrjevali predlog zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, ki v slovensko zakonodajo prenaša evropsko direktivo, katere cilj je med drugim omogočiti še večji razmah inovativnih finančnih storitev v prid končnemu uporabniku in okrepiti varstvo potrošnikov, prepovedano pa bo po novem tudi zahtevati posebna nadomestila za plačilo s kreditno ali plačilno kartico.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar