FinD - Novice - EU z milijardno kaznijo nad podjetje Qualcomm zaradi posla z Applom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.1.2018

EU z milijardno kaznijo nad podjetje Qualcomm zaradi posla z Applom

Bruselj, 24. januarja (STA) - Evropska komisija je proizvajalcu čipov Qualcommu naložila plačilo 997 milijonov evrov kazni, ker je ta ameriškemu tehnološkemu velikanu Applu plačal, da pri proizvodnji iPhonov in iPadov ekskluzivno uporablja njihove proizvode. Kot je dejala pristojna evropska komisarka Margrethe Vestager, je Qualcomm s tem onemogočal konkurenco.

Po besedah komisarke za konkurenco Vestagerjeve je Qualcomm s tem, ko je leta 2011 dosegel dogovor z Applom, zlorabil prevlado na trgu in nepravično izločil konkurenčna podjetja, kot je Intel, pri čemer je prav tako možnost izbire onemogočil potrošnikom.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je komisija preiskavo začela leta 2015, osredotočili pa so jo na obdobje med letoma 2011 in 2016. Qualcomm je v tem obdobju po navedbah evropske komisarke Applu plačal več milijard dolarjev, da ta ne bi kupoval pri tekmecih.

Plačila so bila po ugotovitvah komisije pogojevana s tem, da Apple pri proizvodnji pametnih telefonov in tablic uporablja le njihove čipe. "To je pomenilo, da nobena konkurenčna družba ni mogla učinkovito konkurirati Qualcommu na trgu, ne glede na to, kako dobri so bili njeni proizvodi," je poudarila Vestagerjeva.

Kazen predstavlja 4,9 odstotka Qualcommovega lanskega prometa, je še pojasnila. Gre sicer za že drugo večjo kazen za podjetje Qualcomm. Lani mu je namreč 800 milijonov dolarjev kazni izrekel tajvanski varuh konkurence.

Qualcomm je že napovedal, da se bo na izrečeno kazen pritožil. V podjetju so namreč prepričani, da dogovor z Applom ni kršil konkurenčnih pravil unije, prav tako po besedah izvršnega podpredsednika podjetja Dona Rosenberga ni negativno vplival na konkurenčnost na trgu ali na potrošnike. "Imamo močan primer za sodni pregled zadeve in ta postopek bomo takoj začeli," je poudaril.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar