FinD - Novice - Lek lani s 410 novimi zaposlitvami
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.1.2018

Lek lani s 410 novimi zaposlitvami

Ljubljana/Basel, 24. januarja (STA) - Farmacevtska družba Lek, ki sodi pod okrilje švicarskega Novartisa, je lani ustvarila 410 novih zaposlitev, razvila 17 novih ključnih zdravil, začela največjo Novartisovo naložbo v Sloveniji in povečala obseg proizvodnje.

V Leku je bilo konec minulega leta 3880 redno zaposlenih, pri čemer jih je 47 odstotkov imelo visokošolsko izobrazbo, od tega je več kot 480 magistrov in doktorjev znanosti. V zadnjih šestih letih je družba v Sloveniji zaposlila več kot 1800 sodelavcev, so navedli v družbi, ki jo od avgusta lani vodi Zvone Bogdanovski.

Dinamika razvojnih dejavnosti ostaja visoka, poudarjajo v Leku. Lani so iz Slovenije vložili 17 dosjejev za zdravila na trgih ZDA, EU, Rusije, Kanade, Avstralije, Mehike in Kitajske ter tri dosjeje za zdravilne učinkovine na trgih ZDA in Kanade.

Sandoz je na trge ZDA, EU, Kanade, Mehike, Japonske, Avstralije in Brazilije uspešno lansiral 18 zdravil, razvitih v slovenskem razvojnem centru.

Slovenija je bila tudi v letu 2017 ena vodilnih Sandozovih lokacij za uvedbo novih zdravil na globalne trge - lansiranih je bilo več kot 15 novih molekul oziroma več kot 975 novih zdravil, in sicer na 90 trgov po svetu.

Novartis je lani za naložbe v Sloveniji namenil skoraj 170 milijonov evrov, od leta 2003 je tako v Sloveniji vložil za več kot dve milijardi evrov sredstev. Od tega je bilo več kot 1,1 milijarde evrov namenjenih naložbam v razvoju, preostanek pa posodabljanju in širitvi proizvodnih zmogljivosti.

Lani je Lek v Sloveniji začel tudi največjo naložbo, gradnjo nove tovarne na Prevaljah, ocenjene na 105 milijonov evrov. Proizvodnja bo tam predvidoma stekla v drugi polovici leta 2020.

V Leku so podatke o lanskem poslovanju predstavili danes, ko je v švicarskem Baslu potekala predstavitev poslovnih rezultatov Novartisa za leto 2017. Ta je lani ustvaril 7,7 milijarde dolarjev (6,5 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 15 odstotkov več kot v letu 2016. Prihodki so bili višji za odstotek in so znašali 49,1 milijarde dolarjev (41,8 milijarde evrov).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar