FinD - Novice - Gospodarska dejavnost v območju evra januarja z največjo rastjo po letu 2006
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.1.2018

Gospodarska dejavnost v območju evra januarja z največjo rastjo po letu 2006

London, 24. januarja (STA) - Gospodarska dejavnost v območju evra se je januarja okrepila, rast dejavnosti pa je bila najvišja po juniju 2006, kaže danes objavljena prva ocena raziskave analitske hiše IHS Markit. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) se je zvišal z 58,1 na 58,6 točke. Tempo ustvarjanja novih delovnih mest je v prvem mesecu novega leta najhitrejši po letu 2000.

Gospodarstvo območja evra cveti, so si bili po objavi podatkov za januar enotni ekonomisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Območje evra je dobro začelo leto, gospodarska aktivnost raste z najhitrejšim tempom v 12 letih," je ob tem zapisal glavni ekonomist pri Markitu Chris Williamson.

Če bo gospodarstvo tako nadaljevalo, se bo četrtletna rast med januarjem in marcem približala enemu odstotku. Medtem ko se je v Franciji rast gospodarske aktivnosti okrepila, pa je nekoliko zastala v Nemčiji.

Gospodarstvo 19 članic območja evra raste kljub brexitu in pričakovanjem analitikov, da bo odločitev Velike Britanije za odhod iz EU zamajala rast.

Stopnja brezposelnosti v območju je najnižja po letu 2009, Evropska centralna banka pa je ocenila, da je rast bruto domačega proizvoda v letu 2017 dosegla 2,4 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar