FinD - Novice - Vlada z dopolnitvijo izhodišč za pogajanja o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.1.2018

Vlada z dopolnitvijo izhodišč za pogajanja o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja

Ljubljana, 23. januarja (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela dopolnitev izhodišč za pogajanja o stavkovnih zahtevah reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Zanje pooblašča že ustanovljeno posebno vladno pogajalsko skupino za pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, so sporočili iz ministrstva za javno upravo.

Vlada omenjeni pogajalski skupini nalaga, da v nadaljevanju pogajalskega procesa z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja pogajalske predloge oblikuje tako, da pri tem upošteva makroekonomski okvir iz izhodišč, ki jih je vlada sprejela na četrtkovi seji, ter o poteku pogajanj poroča vladi.

V pogajanjih so se sindikati glede vprašanja, ali bodo stavkovne zahteve pogajali z vladno stranjo ločeno ali skupaj, različno opredelili. Koordinacija stavkovnih odborov, ki jo vodi Jakob Počivavšek (KSO), je odločila, da se bodo sindikati, združeni v to koordinacijo, pogajali z vladno stranjo skupaj za isto pogajalsko mizo, medtem ko so drugi sindikati - med njimi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije - odločili, da se z vladno stranjo želijo pogajati ločeno, so pojasnili na ministrstvu.

Z namenom preprečitve sredine stavke se je vlada najprej začela pogajati s KSO, in sicer prejšnji teden v petek.

Predlog KSO, pri katerem vztrajajo, je z vidika makroekonomskega okvira, kot ga je opredelila vlada na četrtkovi seji, povsem neuresničljiv, prav tako pa je po mnenju vladne strani tudi nesprejemljiv, saj sta se vladna in sindikalna stran v dogovoru o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju zavezali, da se bosta pogajali o odpravi anomalij pri vrednotenju delovnih mest, ki so primerljiva z zdravniki.

"Predmet teh pogajanj ne morejo biti vsa delovna mesta, sploh pa ne tista, na katerih so bile anomalije že odpravljene na podlagi uveljavljenih aneksov h kolektivnim pogodbam avgusta lani," so zapisali na ministrstvu.

V okviru pogajanj o stavkovnih zahtevah glede delovnih mest, ki naj bi bila primerljiva z delovnimi mesti zdravnikov, in na podlagi argumentacije posameznih predstavnikov tako vladne kot sindikalne strani vlada predlaga, da se v nabor vključijo še preostala delovna mesta v VIII. in IX. tarifnem razredu ter delovna mesta uradnih veterinarjev in farmacevtov v tarifnem razredu VII/2, so še sporočili iz ministrstva.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar